MAI: Peste 900 de fapte de natură penală au fost sesizate de la începutul campaniei electorale
Peste 900 de fapte de natură penală au fost sesizate de la începutul campaniei electorale până în prezent, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, Ioan-Nicolae Căbulea, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
"De la începutul campaniei şi până în prezent au fost sesizate 2.195 de incidente electorale, respectiv infracţiuni, contravenţii sau alte fapte antisociale. 1.879 de incidente, un procent de 85,6%, au fost finalizate. Au fost sesizate şi 907 fapte de natură penală, 372 sunt în prezent cu autori necunoscuţi, se fac cercetări pentru a identifica autorii, iar 580 de infracţiuni sunt cu autori cunoscuţi, în care sunt cercetate 867 de persoane", a declarat Căbulea.
Potrivit acestuia, judeţele cu cele mai multe infracţiuni de acest tip sunt: Dâmboviţa, Neamţ, Bacău, Constanţa, Suceava, Teleorman.
"Principalele infracţiuni sesizate, 241 de fapte - 26,6% - se referă la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase pentru a vota sau a nu vota un candidat. 160 de fapte reprezintă furtul ori dispariţia mijloacelor de propagandă electorală. 169 de fapte reprezintă distrugerea, degradarea de mijloace de propagandă electorală", a precizat Căbulea.
La rândul său, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS),Vergil Voineag, a amintit că statistica este implicată tehnic în procesul centralizării rezultatelor votării şi raportării prezenţei la vot în ziua alegerilor.
"În acest sens s-au organizat şi conectat la reţea 49 de staţii de prelucrare - 42 la birouri electorale judeţene, şase la sectoare la municipiu Bucureşti şi unul la BEC. S-a asigurat dotarea cu tehnică de calcul necesară operaţiei tehnice de verificare şi centralizare a proceselor-verbale, s-au tipărit toate procesele-verbale personalizate pentru toate nivelele de centralizare. S-a asigurat şi s-a instruit personalul necesar activităţii de prelucrare. A fost extras pe criteriu riguros un eşantion de 2.763 de secţii de votare din 18.133 pentru urmărirea şi raportarea prezenţei la vot. Prezenţa la vot la fi anunţată la orele stabilite de BEC. Eşantionul e reprezentativ la nivel naţional şi la nivel de judeţ iar marja de eroare e de +/-3%. În prezent, se testează utilizarea aplicaţiei informatice pusă de dispoziţie INS de către AEP şi aprobată de BEC", a spus preşedintele INS.