Mai multe mii de persoane s-au adunat pentru a se opune guvernului georgian după ruptura cu UE
Mai multe mii de demonstranţi s-au adunat sâmbătă târziu în capitala Georgiei, Tbilisi, construind baricade, spărgând ferestre şi aprinzând artificii în faţa parlamentului, în semn de protest faţă de guvernul care a anulat negocierile de aderare la UE, transmite Reuters.
Trupe speciale ale poliţiei au răspuns trăgând cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în mulţime.
Demonstraţiile au fost de departe cele mai mari de când partidul de guvernământ Visul Georgian, din ce în ce mai anti-occidental, a fost reales luna trecută în urma unui vot despre care opoziţia pro-UE susţine că a fost fraudat.
La un moment dat în cursul demonstraţiilor, a izbucnit un mic incendiu în clădirea parlamentului, posibil provocat de un foc de artificii. Protestatarii au ars pe treptele parlamentului o efigie a celui mai bogat om din Georgia, Bidzina Ivanishvili, fondatorul partidului de guvernământ.
Ivanishvili este considerat marionetă a Moscovei şi principalul vinovat pentru detonarea parcursului european al ţării sale. Mass-media din Georgia a raportat alte proteste în oraşe din întreaga ţară.
Mai devreme sâmbătă, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat opoziţia pro-UE că pregăteşte o revoluţie. Serviciul de securitate de stat a declarat că partidele politice încearcă să „răstoarne guvernul prin forţă”.
Ţara, mult timp unul dintre cele mai ferme state pro-occidentale care au apărut în urma destrămării Uniunii Sovietice, s-a apropiat, în ultimul timp, de orbita Moscovei. Georgia a fost aruncată în criză joi, când partidul de guvernământ Visul Georgian a declarat că opreşte negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani. Partidul a acuzat UE că şantajează Georgia.
Aderarea la UE este extrem de populară în Georgia, care are obiectivul de aderare la blocul comunitar înscris în Constituţie.
Preşedinta Salome Zurabişvili, care se opune guvernului şi susţine aderarea la UE, dar ale cărei puteri sunt în principal ceremoniale, a declarat că nu va părăsi funcţia atunci când mandatul său se încheie lună viitoare, deoarece noul parlament este ilegitim şi nu are autoritatea de a-i numi succesorul.
Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi la alegerile din 26 octombrie, învingând o opoziţie care susţine că votul a fost fraudat. Atât partidul de guvernământ, cât şi comisia electorală din Georgia susţin că alegerile au fost libere şi corecte. Ţările occidentale au solicitat o anchetă.
Partidul de guvernământ a făcut campanie pentru menţinerea păcii în ţară şi acuză opoziţia că încearcă să atragă Georgia într-un război cu Rusia în numele Occidentului.
Premierul Kobakhidze i-a acuzat pe opozanţii opririi aderării la UE că pregătesc o revoltă, după modelul protestului Maidan din Ucraina din 2014, care a înlăturat un preşedinte pro-rus.
„Unii oameni doresc repetarea acelui scenariu în Georgia. Dar nu va exista niciun Maidan în Georgia”, a declarat Kobakhidze.
Presa georgiană a raportat că cei mai înalţi diplomaţi ai ţării din Statele Unite, Italia, Ţările de Jos şi Lituania au demisionat în semn de protest faţă de oprirea negocierilor cu UE.
Peste 200 de diplomaţi în exerciţiu au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă poziţia guvernului. Sute de angajaţi ai ministerelor apărării, justiţiei şi educaţiei din Georgia, precum şi ai băncii centrale, au semnat, de asemenea, scrisori deschise de condamnare a deciziei de a îngheţa negocierile de aderare la UE.
Ministerul de Interne a declarat sâmbătă că a reţinut 107 persoane în capitala Tbilisi, în timpul unui protest care a avut loc vineri seara, în cadrul căruia manifestanţii au construit baricade de-a lungul bulevardului central Rustaveli şi au aruncat cu artificii în poliţia antirevoltă, care a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
Sâmbătă au circulat pe scară largă imagini cu forţele de securitate care arestează violent protestatarii. Ombudsmanul Georgiei a declarat că „brutalitatea” poliţiei împotriva protestatarilor a fost „îngrijorătoare”. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat „profund îngrijorată”.
UE a declarat că regretă profund gestul guvernului georgian. Departamentul de Stat al SUA a transmis sâmbătă că, drept răspuns, îşi suspendă parteneriatul strategic cu Georgia.
Stoparea aderării la UE încheie luni de zile de deteriorare a relaţiilor dintre Visul Georgian şi Occident.
UE a declarat deja că cererea Georgiei a fost blocată din cauza legilor care impun grupurilor care primesc finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini şi a legilor privind drepturile LGBTQ pe care le-a descris ca fiind draconice.
Georgia şi Rusia nu mai au legături diplomatice de la invazia Rusiei în Osetia, în 2008, dar au restabilit zborurile directe în 2023, în timp ce Moscova a eliminat restricţiile privind vizele pentru cetăţenii georgieni la începutul acestui an.