Magnitudinea cutremurului din Indonezia a fost revizuită în scădere
alte articole
Institutul american de geofizică USGS a revizuit în scădere magnitudinea seismului din Indonezia, de la 8,7 la 8,6 pe scara magnitudinii de moment.
USGS măsoară intensitatea cutremurelor pe scara magnitudinii de moment, diferită dar destul de apropiată de scara Richter. Pe această scară, un cutremur cu magnitudinea 6 este considerat puternic.
Un cutremur cu magnitudinea de moment 8,6 s-a produs miercuri, la ora locală 14.38 (11.38 ora României), în largul coastei indoneziene, la adâncimea de 33 kilometri.
Potrivit corespondentului BBC, la Jakarta cutremurul a fost resimţit timp de cinci minute.
Pesoanele din zona situată în apropierea epicentrului nu au putut fi contactate deocamdată şi nu există informaţii privind victime.
Epicentrul a fost localizat la 434 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, din insula Sumatra, şi la 1.797 de kilometri vest-nord-vest de Jakarta.
Autorităţile au emis un avertisment de tsunami pentru întreaga regiune a Oceanului Indian. Deocamdată, însă, autorităţile indoneziene au anunţat că nu există informaţii privind producerea unui val seismic.
Centrul pentru alertă de tsunami din Pacific a îndemnat, totuşi, guvernele să "ia măsuri adecvate". Potrivit avertismentului, cutremure cu o astfel de magnitudine "au potenţialul de a genera tsunamiuri distructive, care pot afecta coastele întregului bazin al Oceanului Indian".
Cutremurul a fost resimţit până în Singapore, Tailanda şi India.
Biroul tailandez pentru managementul dezastrelor a anunţat că persoanele de pe coasta de vest a provinciei Andaman ar trebui să evacueze zona.
Indonezia este situată în zona Cercului de foc al Pacificului şi este afectată în mod regulat de cutremure.
Cel mai grav tsunami din istoria recentă rămâne, deocamdată, cel produs în 2004, în Oceanul Indian, când au murit peste 230.000 de oameni, iar înălţimea maximă a valurilor a fost de aproape 50 de metri.