Cele mai grave tsunami din istoria recentă
alte articole
Autorităţile au emis o alertă de tsunami vizând întregul bazin al Oceanului Indian, după seismul puternic produs miercuri în largul insulei indoneziene Sumatra.
Cel mai grav tsunami din istoria recentă rămâne, deocamdată, cel produs în 2004, în Oceanul Indian, când au murit peste 230.000 de oameni, iar înălţimea maximă a valurilor a fost de aproape 50 de metri.
Totuşi, cel mai mare tsunami înregistrat vreodată, cauzat de un cutremur cu magnitudinea 8 şi care a provocat o alunecare de teren masivă, s-a produs în Alaska, în Golful Lituya, la 9 iulie 1958. După ce valurile au intrat în golf, ele au crescut, din cauza reliefului strâmt, atingând de partea cealaltă a golfului o înălţime excepţională, estimată la 524 de metri, ceea ce l-a transformat într-un mega-tsunami. Populaţia locală - din fericire zona era puţin populată - a fost decimată, însă devastările produse de o asemenea forţă colosală au rămas limitate la regiunea respectivă.
Erupţia vulcanului de pe insula Krakatau, în 1883, a generat valuri care au atins înălţimea de aproape 40 de metri, iar 36.000 de oameni au murit. A fost cea mai violentă erupţie vulcanică din istoria modernă.
În iunie 1896 un tsunami a lovit regiunea Sankiru din Japonia, după un cutremur cu magnitudinea de 7,6. Au murit mai mult de 27.100 de oameni.
În februarie 2010, mulţi dintre chilienii care au supravieţuit cutremurului cu magnitudine de 8,8 au murit câteva ore mai târziu din cauza unui tsunami masiv, autorităţile fiind intens criticate pentru că nu au avertizat populaţia că vin valurile ucigaşe.
Iar în martie 2011, un seism cu magnitudinea 9 şi tsunamiul generat s-au soldat cu moartea a 19.000 de japonezi, iar aproape 400.000 de locuinţe au fost distruse.