Maersk avertizează că volumele transporturilor sunt în scădere. Recuperarea ar putea fi cel mult lentă
A.P. Moller-Maersk, cea mai mare companie de transport de containere din lume, a avertizat, miercuri, că volumul comerţului global va continua să scadă, volumele fiind în scădere cu cel puţin un sfert în T2 al 2020. Maersk speră că o recuperare accelerată va fi observată în jumătatea a doua a anului, dar acum şi-a modificat prognoza, sugerând că recuperarea se va face mult mai lent.
"Privind T2 2020, vizibilitatea rămâne scăzută ca urmare a pandemiei COVID-19. Continuăm să ne sprijinim clienţii în menţinerea lanţurilor de aprovizionare, cu toate că cererea globală continuă să fie semnificativ afectată, ne aşteptăm ca volumele în T2 să se reducă în toate sectoarele, eventual cu până la 20-25%", a declarat Soren Skou, CEO al Maersk, într-un comunicat de presă al companiei.
„2020 este un an dificil, dar, în timp ce răspundem proactiv la cerinţe scăzute şi facem progrese în transformarea şi performanţa noastră financiară, suntem poziţionaţi puternic pentru a domoli furtuna”, a spus Skou.
Maersk şi-a modificat prognoza pe 2020 la sfârşitul lunii martie, din cauza pandemiei virusului Wuhan care a afectat grav economia globală. Într-un interviu acordat Bloomberg, Skou a spus că se aşteaptă la „un fel de recuperare în formă de U” (lentă).
Maersk a continuat să reafirme o perspectivă sumbră, dar a fost capabil să producă o creştere a profitului operaţional în primul trimestru. Veniturile au crescut uşor până la 9,57 miliarde USD, ceva mai bine decât estimările iniţiale de 9,36 miliarde USD.
Avertizarea companiei Maersk survine în condiţiile în care, luna trecută, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a indicat că pandemia va genera, probabil, una dintre cele mai grave crize ale comerţului internaţional şi un colaps al expansiunii economice de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Marţi, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că actuala perspectivă economică globală continuă să se deterioreze şi a suferit cea mai grea lovitură din anii '30. Fondul va publica prognoze mai pesimiste economice globale luna viitoare, a spus Georgieva.
La mijlocul lunii aprilie, FMI prognoza o scădere cu 3% a producţiei globale, economiile emergente şi în curs de dezvoltare contractându-se cu 1% şi economiile avansate cu mai mult de 6% în 2020.
Georgieva a avertizat pentru FT: „Deoarece criza este încă răspândită, perspectivele sunt mai proaste decât proiecţia noastră deja pesimistă. Fără soluţii medicale la scară globală, multe economii s-ar putea confrunta cu o evoluţie mai proastă”.
Potrivit estimărilor diverşilor analişti, ar putea dura câţiva ani ca PIB-ul global să revină la nivelurile din 2019.