MAE verifică dacă printre victimele de la Hula sunt şi români
Ambasada României la Damasc a contactat reprezentanţii Ministerului sirian al Afacerilor Externe şi al Repatriaţilor (MAER), care desfăşoară în prezent investigaţii în vederea verificării dacă printre victimele de la Hula, din Siria, se numără şi români.
Până în prezent, informaţia nu a fost confirmată de autorităţile siriene, a precizat MAE la solicitarea NewsIn.
Precizăm că autorităţile siriene întâmpină dificultăţi mari în efectuarea verificărilor necesare, deoarece accesul în localitatea Houla este foarte anevoios. Cu toate acestea, un oficial al MAER sirian a exprimat vineri determinarea autorităţilor de la Damasc de a clarifica, într-un timp cât mai scurt, aspectele legate de situaţia cetăţenilor români la care se face menţiune.
Ambasada României la Damasc monitorizează cu atenţie acest caz şi menţine un contact permanent cu autorităţile siriene.
Surse siriene au declarat anterior că două tinere românce, în vârstă de 18, respectiv 19 ani, ar fi fost ucise săptămâna trecută la Hula, în Siria.
Fetele erau fiicele unui medic de origine siriană, Abdul Al Hakim Al Masri, şi ale unei românce. Ele aveau dublă cetăţenie, au declarat surse siriene.
În momentul atacului, cele două românce se aflau în vizite la rude.
Ministerul român de Externe a recomandat expulzarea ambasadorului sirian la Bucureşti şi rechemarea celui român la Damasc, în replică la masacrul de la Hula.
Marile puteri occidentale, printre care Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada şi Australia, au anunţat zilele acestea că expulzează înalţi diplomaţi sirieni, după uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, în regiunea Hula. Liderii occidentali s-au declarat îngroziţi de aceste crime şi au intensificat presiunea diplomatică asupra guvernului Assad.
Majoritatea victimelor masacrului au fost executate, potrivit purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville. El a precizat că printre victime se numără şi 34 de femei. Iar majoritatea cadavrelor prezintă răni de focuri de armă trase de aproape sau de cuţit.
Locuitori din zonă au declarat că membrii unei miliţii proguvernamentale au intrat în casele lor şi au deschis focul fără discriminare. Supravieţuitorii au povestit că s-au ascuns sau s-au prefăcut morţi.
Însă liderii sirieni susţin că masacrul a fost comis de terorişti care vor să facă procesul de pace să eşueze şi să determine puterile occidentale să intervină.