MAE se consultă cu alte instituţii pentru a găsi o soluţie în privinţa reaudierii unor ambasadori

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga. (www.mae.ro)
Epoch Times România
07.06.2012

Andrei Marga a declarat joi că MAE poartă discuţii cu celelalte instituţii ale statului pentru a găsi o soluţie în cazul reaudierii unor ambasadori, în urma unei solicitări a lui Mircea Geoană.

”În legătură cu scrisoarea pe care preşedintele Comisiei de politică externă Mircea geoană mi-a trimis-o, într-adevăr scrisoarea a sosit aseară. Suntem în discuţii cu celelalte instituţii ale statului în preocuparea pentru a găsi o soluţie acceptată de toate părţile. Cred că ştiţi ce s-a întâmplat şi procedura care se aplică. MAE iniţiază lista de propuneri cu ocupanţii posturilor de ambasadori, lista se trimite la Preşedinţie care acreditează ambasadorii, apoi lista revine la Parlament, iar la Parlament lista care a fost trimisă a întâmpinat obiecţii”, a explicat Andrei Marga, întrebat de solicitarea lui Mircea Geoană de analizare a unei liste cu ambasadori propuşi de PDL.

Marga a motivat acţiunea prin faptul că unele candidaturi nu au fost discutate în Comisia de politică externă, fapt ce aduce atingere democraţiei. ”Ceea ce ne interesează pe noi, este faptul că ea nu a putut fi discutată cu toate componentele ei. Au fost cazuri de candidaturi care nu au fost discutate în comisia parlamentară. Sigur că avizul avizul este consultativ, dar totuşi, dacă ţinem la democraţie, el este indispensabil şi eu cred că ţinem la democraţie”, a spus Marga, precizând că MAE va comunica săptămâna viitoare soluţia la care s-a ajuns.

”Ţinta noastra este de a asigura o reprezentare cât mai bună a României în toate ambasadele. Aici în discuţie sunt, practic, două ambasade, din motive diferite”, a mai precizat Marga.

Rugat să nominalizeze cele două ambasade, şeful diplomaţiei a spus că este vorba de Italia şi, ”din cu totul alte raţiuni, de o ambasadă din Sud-Estul Asiei. Am spus: cred că este Singapore”.

Şeful comisiei senatoriale de politică externă, Mircea Geoană, i-a cerut miercuri ministrului Andrei Marga să analizeze propunerile de ambasadori făcute de MAE pe vremea Guvernului Ungureanu şi să retrimită Parlamentului lista cu nominalizările, în vederea unor noi audieri.

“Realizarea obiectivelor de politică externă ale României este în mod indisolubil legată de o reprezentare corespunzătoare în străinătate, la nivel de ambasador, a ţării noastre. În contextul noilor priorităţi ale recent instalatului Guvern, este esenţial ca Executivul să analizeze şi să retransmită către Parlament lista cu ambasadorii propuşi pentru diferite ţări. Nevoia acestei analize şi actualizări este cu atăt mai importantă în contextul controverselor care au însoţit desemnarea unor ambasadori ai României în ultima perioadă”, i-a scris Geoană lui Marga într-o scrisoare.

Liderul Comisiei senatoriale de politică externă a reclamat şi anumite “neregularităţi” de la audierile unor ambasadori în data de 24 aprilie în comisiile parlamentare reunite de resort. “În numele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, vă adresez rugămintea de a ne retransmite lista cu propunerile Ministerului Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori rămase vacante, astfel încât audierea acestora în Comisiile de politică externă reunite să poată avea loc în limita timpului rămas din actuala sesiune parlamentară. Neregularităţile constatate la procedura de audiere din data de 24 aprilie 2012 impun reluarea acesteia la o dată cât mai apropiată”, se arată în textul scrisorii.

Şi Titus Corlăţean, actual ministru al Justiţiei, dar încă preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat în urmă cu câteva săptămâni, semnala, pe 24 aprilie, că puterea din acel moment impune ambasadori în mod ”fraudulos”, convocându-se neregulamentar comisiile de specialitate pentru avize, cu scopul de a trimite diplomaţi în ţările cu comunităţi importante, în pregătirea alegerilor.

El a susţinut că o miză ar fi unul dintre numele propuse, întrucât ”pe această listă figurează o ţintă extrem de importantă, de interesantă pentru domnul Traian Băsescu”, numind-o pe Dana Manuela Constantinescu, cea ”care doreşte să fie translatată şi detaşată la Roma”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor