MAE: România îşi reafirmă poziţia privind abordarea distinctă a MCV şi Schengen

România îşi reafirmă poziţia privind abordarea distinctă a MCV şi Schengen, iar chestiunea aderării la Schengen va fi abordată de ministrul de externe, Titus Corlăţean, cu omologul olandez, Frans Timmermans, în februarie, a precizat, la solicitarea NewsIn, MAE, după publicarea raportului MCV.

„Partea română reafirmă poziţia sa consecventă în sensul abordării distincte a dosarului MCV, respectiv cel al aderării la Schengen. De altfel, declaraţiile purtătorului de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, în cadrul conferinţei de presă de prezentare a raportului au fost foarte clare în sensul că aceste teme sunt distincte. În acelaşi timp, Comisia a reiterat poziţia sa clară şi consecventă de recunoaştere a faptului că România îndeplineşte cerinţele specifice pentru aderarea la spaţiul Schengen”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

„Tema aderării României la spaţiul Schengen va fi abordată în cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul olandez, Frans Timmermans, cu prilejul vizitei demnitarului român la Haga, care va avea loc în prima jumătate a lunii februarie 2013”, mai precizează MAE.

Purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray a declarat miercuri, după prezentarea raportului MCV, că România îndeplineşte în continuare criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Întrebat dacă România continuă să îndeplinească cerinţele pentru aderarea la Schengen, Mark Gray a precizat că, din punctul de vedere al Comisiei Europene, criteriile sunt îndeplinite, iar MCV e un mecanism tratat „separat” de Schengen.

Un alt purtător de cuvânt al CE Michele Cercone a spus că nu poate da o dată privind decizia Consiliului pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen. Şi Michele Cercone a respins orice legătură între MCV şi Schengen.

Deşi Comisia Europeană şi Bucureştiul resping orice legătură între raportul MCV şi aderarea la spaţiul Schengen, Olanda şi Germania au anunţat că aşteaptă raportul MCV publicat miercuri pentru a-şi formula o poziţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Guvernul olandez va studia raportul MCV pe România şi va trimite o evaluare Parlamentului, a precizat miercuri Ambasada Olandei, la solicitarea NewsIn, după prezentarea progreselor înregistrate de Bucureşti în ultimele 6 luni şi recomandările pentru următorul raport, din decembrie 2013.

„Guvernul va aştepta raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte de a stabili, în cooperare strânsă cu alte ţări membre, poziţia cu privire la aderarea la zona Schengen. Este important atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiţiei, măsuri deja convenite între România şi UE. Aşteptatul raport MCV va face lumină asupra progreselor realizate în sensul reformei şi consolidării sistemului de justiţie, precum şi în cel al combaterii corupţiei. Comisia Europeană va face o evaluare pe cele patru condiţionalităţi (benchmarks), incluzând şi procesul de implementare a noilor coduri şi a strategiei naţionale anti-corupţie. Bazându-se pe rezultate, Olanda va lua o decizie înainte de viitorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie a.c.”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Olandei la Bucureşti din 10 ianuarie.

La 17 ianuarie, ministrul de interne, Radu Stroe, s-a întâlnit în Irlanda cu omologii din Germania şi Olanda, care l-au informat că cele două ţări vor relua discuţiile interne pe tema aderării după raportul din 30 ianuarie.

În funcţie de evaluarea raportului de miercuri de către Olanda şi Germania se va stabili dacă la Consiliul JAI din martie se va pune pe agendă aderarea României şi Bulgariei la Schengen sau, ca şi la reuniunea din octombrie 2012, se va analiza starea la zi a implementării acquis-ului Schengen. Pe lângă Olanda şi Germania, Belgia, Franţa şi Finlanda au şi ele reticenţe faţă de primirea celor două ţări în Schengen.

Potrivit unor surse oficiale, România ar putea „forţa” un vot pe aderare la Consiliul JAI din martie, în cazul în care va exista o opoziţie.

Totodată, România ia în calcul o posibilă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, chiar dacă varianta este una riscantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne