MAE regretă decizia Spaniei de a menţine restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii

România înţelege situaţia ”dramatică” a economiei spaniole, dar regretă decizia Madridului de a menţine restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii, a precizat MAE.
Epoch Times România
21.12.2012

România înţelege situaţia ”dramatică” a economiei spaniole, dar regretă decizia Madridului de a menţine restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii, a precizat MAE.

CE a anunţat vineri că aprobă o cerere transmisă de autorităţile spaniole la 13 decembrie privind prelungirea restricţionării temporare a accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013, din cauza perturbărilor grave care afectează piaţa forţei de muncă din această ţară.

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul faţă de decizia luată de autorităţile spaniole privind continuarea menţinerii şi în 2013 a restricţiilor impuse pe piaţa muncii pentru cetăţenii români. Din discuţiile purtate cu autorităţile spaniole, a reieşit că măsura are un caracter strict tehnic şi survine pe fondul crizei economico-sociale cu care se confruntă Spania în acest moment şi a nivelului foarte ridicat al şomajului. România înţelege situaţia dramatică a economiei spaniole, care are un impact profund asupra ocupării forţei de muncă, însă regretă faptul că soluţia identificată a fost aceea de a prelungi limitările impuse accesului lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă din Spania”, se arată în răspunsul MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că restricţiile pe piaţa forţei de muncă nu pot fi prelungite dincolo de 1 ianuarie 2014, dată de la care toate statele membre UE sunt obligate să liberalizeze complet piaţa muncii pentru lucrătorii români.

”De la momentul introducerii restricţiilor în Spania, în 2011, această problematică s-a aflat în mod constant pe agenda de discuţii bilaterale româno-spaniole. În acest context, partea română a avansat în mod permanent argumente, inclusiv de ordin statistic, prin care a arătat că ridicarea restricţiilor şi liberalizarea completă nu va conduce la perturbări grave pe piaţa muncii. Acest set de argumente a fost, de asemenea, înaintat şi oficialilor europeni”, mai precizează MAE.

În contextul deciziei recente a Madridului, autorităţile române au întreprins o serie de demersuri politico-diplomatice menite să semnaleze preocuparea faţă de această decizie, demersurile care au vizat instituţiile europene şi autorităţile de la Madrid. ”Astfel, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a transmis o scrisoare omologului său spaniol, Jose Margallo y Marfil, în care a subliniat imperativul respectării principiului liberei circulaţii în Uniunea Europeană şi a solicitat ca impactul acestor măsuri să fie cât mai redus şi să nu îi afecteze pe cetăţenii români care lucrează în Spania. Demersuri similare au fost făcute şi pe lângă comisarul european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, de către ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu”, subliniază Ministerul de Externe care va continua ”să monitorizeze evoluţiile în dosar, în vederea clarificării, împreună cu partea spaniolă, a oricăror probleme semnalate de cetăţeni români”.

La 21 decembrie 2012, Comisia Europeană a aprobat solicitarea Guvernului spaniol de exceptare de la obligaţia de asigurare a liberei circulaţii a lucrătorilor, în relaţia cu România. Libera circulaţie a lucrătorilor este una din libertăţile fundamentale în cadrul Pieţei Interne şi o cerere de acest tip trebuie justificată de posibile perturbări ale pieţei muncii la nivel naţional. Comisia a subliniat în răspunsul său că restricţiile se pot menţine numai până la 31 decembrie 2013 şi a solicitat continuarea transmiterii, de către autorităţile spaniole, de rapoarte trimestriale privind evoluţiile pe piaţa muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor