MAE recomandă cetăţenilor români care au nevoie de apostila britanică să se adreseze direct Biroului Legalizări de la Londra
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români interesaţi, printr-un comunicat de presă transmis marţi, că Biroul Legalizări din Ministerul Afacerilor Externe britanic (Foreign and Commonwealth Office) este singura autoritate britanică competentă să efectueze supralegalizări şi să emită apostilă pentru ca documentele emise de autorităţile acestui stat să poată fi folosite în străinătate.
Potrivit comunicatului menţionat, în prezent, Biroul de Legalizări efectuează serviciul de apostilare pentru persoane fizice numai prin poştă la adresa: The Legalisation Office, Norfolk House West, 437 Silbury Boulevard, Milton Keynes, MK9 2AH.
Fiecare solicitant are posibilitatea să completeze formularul de cerere şi să îl transmită la adresa sus-menţionată împreună cu documentele pentru care se solicită legalizarea, precizează sursa citată.
Cererile de apostilare pot fi transmise inclusiv din străinătate, cetăţenii români având această posibilitate dacă din anumite motive nu au reuşit să îşi apostileze documentele pe perioada şederii în Marea Britanie. În acest sens, MAE recomandă cetăţenilor români să se adreseze, în nume personal, Ministerului Afacerilor Externe britanic în conformitate cu procedura descrisă la adresa următoare: http://www.fco.gov.uk, unde sunt informaţii despre cum trebuie completat formularul/cererea şi achitată taxa de 30 lire sterline (prin mijloace electronice - virament bancar).
MAE atenţionează că pentru reducerea timpului de aşteptare, cetăţenii români trebuie să se adreseze direct Biroului Legalizări din Ministerul Afacerilor Externe britanic. În acest sens, cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu transmită actele, pentru intermediere, la Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra.
Informaţii complete cu privire la noul serviciu poştal pot fi regăsite şi pe pagina web a Biroului legalizări din Ministerul Afacerilor Externe britanic: www.fco.gov.uk/Legalisation.
Pentru ca documentele sau actele emise de autorităţile britanice să fie recunoscute formal (sub aspectul autenticităţii) de autorităţile din România, precum şi de autorităţile altor state părţi la Convenţia de la Haga din 1961, pentru a produce efecte pe teritoriul acestora este necesară forma simplificată de supralegalizare pe care o reprezintă apostila.
În situaţia actelor emise de autorităţile din teritoriile britanice cu statut special (ex. Isle of Man, Isle of Jersey, Guernsey) sau din teritoriile britanice de peste mări (overseas territories - ex. Bermuda), aplicarea Apostilei Convenţiei de la Haga de către FCO se va face după ce semnăturile existente pe actele respective au fost confirmate( legalizate de autorităţile locale.