MAE: Niciun român nu se află printre victimele cutremurului din Italia
alte articole
Niciun cetăţean român nu se află printre persoanele decedate sau rănite în urma cutremurului care s-a produs duminică, în Italia, a informat luni Consulatul General al României la Bologna, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit comunicatului, din informaţiile primite până în prezent de la autorităţile din zonă, niciun cetăţean român nu se află printre persoanele decedate înregistrate la nivel local. De asemenea, nu sunt înscrişi cetăţeni români nici între cei circa 50 de răniţi spitalizaţi, a informat Consulatul General al României la Bologna.
Până luni, la ora 17.00, Consulatul român de la Bologna a oferit titluri de călătorie, în regim de gratuitate pentru doar două familii.
Consulatul General al României la Bologna se află în contact permanent cu autorităţile locale (unităţile de criză organizate de prefecturile locale şi serviciile de protecţie civilă de la Ferrara, Modena) pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de cutremur se află şi cetăţeni români.
Nu au fost primite alte solicitări, la nivelul consulatului, din partea cetăţenilor români din zonă. Activitatea Consulatului General s-a desfăşurat în condiţii normale, fără legătură cu efectele cutremurului, se mai precizează în comunicat.
Conform statisticilor din 2011, la nivelul provinciei Emiglia Romagna, sunt înregistraţi 66.000 de români. Aşa cum cunoaşteţi însă, nu există obligativitatea ca aceştia să se înregistreze la misiune. Consulatul României la Bologna, ca şi celelalte oficii diplomatice din Italia, sunt pregătite să sprijine, conform competenţei, cetăţenii români care solicită asistenţă.
Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite în seismul cu magnitudinea 6 care s-a produs duminică dimineaţă în nordul Italiei.
Epicentrul seismului care a avut loc la ora locală 4.04 (5.04 ora României) a fost localizat în valea fluviului Po. Acesta a fost cel mai puternic seism care a afectat Italia în ultimii trei ani.
Cutremurul a durat cel puţin 20 de secunde. Două biserici şi mai multe clădiri istorice s-au prăbuşit. Au fost afectate şi câteva fabrici. De altfel, patru dintre victime erau muncitori. Alte două femei, una în vârstă de 37 de ani şi alta de 100 de ani, ar fi murit din cauza sperieturii. Printre victimele seismului se află şi o femeie de cetăţenie germană, care a decedat la spital în urma unui infarct, a anunţat agenţia Ansa.
Ministerul român de Externe a anunţat, printr-un comunicat, că, deocamdată, nu a fost primită nicio informaţie care să confirme eventuale victime în rândul cetăţenilor români în urma seismului din Italia şi, de asemenea, nu au fost primite solicitari de asistenţă consulară.
“Consulatul General al României la Bologna se află în contact cu autorităţile locale pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de cutremur se află şi cetăţeni români. Până la această oră nu a fost primită nicio informaţie care să confirme acest lucru şi nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară”, arată MAE.
Mai multe spitale şi o închisoare au fost evacuate. În zonă au fost aduse corturi pentru a-i caza pe sinistraţi. Pompierii au primit sute de apeluri şi caută sub dărâmături alte posibile victime. În mai multe oraşe s-au semnalat scurgeri de gaze în urma seismului. Potrivit autorităţilor, au fost trimise echipe pentru a verifica dacă mai există oameni prinşi sub dărâmături.
Ultimul seism puternic care s-a produs în Italia a avut magnitudinea 6,3 şi a afectat oraşul Aquila, din centrul ţării, în 2009. Cutremurul s-a soldat cu aproape 300 de morţi.
Cutremurul din oraşul Ferrare a fost urmat de numeroase replici, cea mai puternică având magnitudinea de 5,1. Sesimul a avut loc duminică la ora 13.18 GMT şi a durat mai multe secunde, provocând prăbuşirea mai multor clădiri şi zeci de răniţi.