MAE îl contrazice pe Geoană. N-a fost angajat prin concurs, ci prin decizia fostului ministru de Externe Sergiu Celac

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Ana Ion
04.10.2024

Candidatul la Preşedinţie Mircea Geoană a început cariera diplomatică în Ministerul Afacerilor Externe cu aprobarea ministrului Sergiu Celac, nu prin concurs, aşa cum a susţinut acesta săptămâna trecută, pentru Libertatea.

„Domnul Mircea Geoană a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, începând cu data de 1 martie 1990, conform contractului individual de muncă nr. G-566, cu aprobarea ministrului afacerilor externe”, transmite MAE la solicitarea Libertatea.

Reamintim că Mircea Geoană a susţinut că ar fi intrat în diplomaţia română prin concurs, susţinut în luna februarie 1990.

„M-am angajat prin concurs la MAE şi am fost repartizat ca referent pentru spaţiul francez. După vizita lui Francois Mitterrand în România, am devenit director pentru afacerile europene, iar din septembrie 1991 şi până în toamna anului 1992, am fost la studii în Franţa”, a declarat Mircea Geoană.

Libertatea a solicitat MAE să confirme oficial când anume Mircea Geoană s-a angajat în cadrul instituţiei, iar ministerul a transmis că Geoană a devenit angajat cu un an mai devreme.

Cine a fost Sergiu Celac:

Sergiu Celac a fost ministru al Afacerilor Externe din decembrie 1989 până în iulie 1990, în primul guvern provizoriu post-comunist, după care a fost trimis ambasador în Marea Britanie şi Irlanda (1990-1996).

Diplomat de carieră în perioada regimului comunist, Celac a deţinut funcţia de consilier la Consiliul de Stat şi interpret al dictatorului Nicolae Ceauşescu (1974-1978). Ulterior, Celac ar fi fost îndepărtat din funcţia publică pentru „incompatibilitate ideologică”.

Libertatea l-a contactat pe canalul de WhatsApp pe Mircea Geoană pentru a-l întreba dacă îl cunoştea personal pe Sergiu Celac la momentul angajării sale în MAE, dar fostul adjunct NATO nu a mai dorit să răspundă întrebărilor reporterului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor