MAE: Decizia pe Schengen trebuie să se ia fără invocarea unor mecanisme suplimentare, precum MCV

MAE consideră că decizia privind aderarea României la Schengen trebuie să se ia în baza reglementărilor în vigoare, fără invocarea unor condiţii sau mecanisme suplimentare, a precizat, Ministerul de Externe, în contextul unor afirmaţii care legau raportul MCV de Schengen.
. (The Epoch Times)
Epoch Times România
11.01.2013

MAE consideră că decizia privind aderarea României la Schengen trebuie să se ia în baza reglementărilor în vigoare, fără invocarea unor condiţii sau mecanisme suplimentare, a precizat, Ministerul de Externe, în contextul unor afirmaţii care legau raportul MCV de Schengen.

„România s-a angajat, prin Tratatul de aderare, să devină membră a spaţiului Schengen prin îndeplinirea criteriilor şi obligaţiilor prevăzute în acquis-ul Schengen. Aşa cum au concluzionat misiunile de evaluare succesive, România îndeplineşte toate criteriile prevăzute de legislaţia care reglementează aderarea la spaţiul Schengen şi funcţionarea acestuia, procesul de evaluare tehnică fiind finalizat într-un mod pozitiv. Supravegherea şi controlul frontierelor au fost aduse în România la standardele cerute de legislaţia comunitară, cu echipamente de ultimă generaţie, România dispunând de întreaga capacitate pentru a asigura protecţia frontierelor externe la cel mai înalt nivel”, se arată în răspunsul MAE.

Ministerul de Externe consideră „necesară şi pe deplin justificată luarea unei decizii politice privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în baza actualelor reglementări în vigoare, fără invocarea unor condiţii sau mecanisme suplimentare care ar schimba, din mers, regulile jocului”.

”Reiterăm poziţia susţinută constant de România şi confirmată inclusiv la nivelul Comisiei Europene privind lipsa oricărei legături între condiţiile prevăzute de acquis referitoare la procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi MCV”, precizează MAE.

”În context, fără a face rabat de la poziţia noastră de principiu de a nu conecta aderarea la Schengen cu alte procese, subliniem, cu fermitate, faptul că îndeplinirea responsabilităţilor asumate în cadrul MCV sunt prioritare pentru autorităţile române şi ne exprimăm constant deschiderea de a continua dialogul şi cooperarea cu partenerii din cadrul UE în prezentarea progreselor înregistrate”, a mai spus Ministerul Afacerilor Externe.

Este important atât pentru România cât şi pentru UE ca Bucureştiul să ia măsuri durabile în reforma justiţiei, aşa cum a convenit cu CE, a precizat joi Ambasada Olandei la Bucureşti, subliniind că Haga va lua o decizie privind aderarea la Schengen pe baza rezultatului raportului MCV.

„Este important atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiţiei, măsuri deja convenite între România şi UE. Aşteptatul raport MCV va face lumină asupra progreselor realizate în sensul reformei şi consolidării sistemului de justiţie, precum şi în cel al combaterii corupţiei. Comisia Europeană va face o evaluare pe cele patru condiţionalităţi (benchmarks), incluzând şi procesul de implementare a noilor coduri şi a strategiei naţionale anti-corupţie. Bazându-se pe rezultate, Olanda va lua o decizie (n.r. - privind aderarea la Schengen) înainte de viitorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie”, subliniază misiunea diplomatică.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat miercuri că Guvernul olandez aşteaptă raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare de luna aceasta înainte de a-şi stabili o poziţie privind aderarea României la Schengen.

Această poziţie a fost confirmată şi de Ambasada Olandei la Sofia, după ce presa bulgară a scris în ultimele zile că decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată după martie 2013, întrucât Olanda se opune în continuare primirii celor două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor