Maduro recunoaşte că modelul socialist a eşuat
alte articole
Pe fondul lipsei de alimente şi medicamente, precum şi unei infrastructuri deficitare evidenţiată de întreruperea electricităţii în 80% din Caracas la începutul săptămânii, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a recunoscut că modelul său economic socialist "a eşuat".
Agravarea problemelor ţine de prognoza hiperinflaţionistă de 1.000.000% a FMI până la sfârşitul anului, şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa de a umple golurile economiei ţării.
"Modelele de producţie pe care le-am încercat până acum nu au reuşit şi responsabilitatea este a noastră, a mea şi a voastră", a declarat Maduro partidului său de guvernământ PSUV. "Ajunge cu plângerile... trebuie să producem cu sau fără agresiune (venită din afară ţării), cu sau fără blocade, avem nevoie să facem Venezuela o putere economică".
"Nu vă mai plângeţi, vreau soluţii tovarăşi!"
Nu a existat niciun comentariu despre faptul că ţara sa înfruntă "dieta Maduro" - o expresie inventată după lipsa de hrană notorie a Venezuelei care a dus la înfometarea în masă a întregii populaţii.
Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o gamă largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.
"Estimez că va dura aproximativ doi ani pentru a ajunge la un nivel înalt de stabilitate şi a vedea primele simptome de ale noii prosperităţi economice, fără a afecta nici măcar o secundă securitatea şi protecţia socială", a adăugat preşedintele.
Maduro intenţionează să crească producţia de petrol la "şase milioane de barili pe zi până în 2025 sau înainte", pe fondul unei producţii scăzute de doar 1,5 milioane de barili în 2018 - ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Vânzările de petrol din Venezuela generează aproximativ 96% din veniturile ţării.
Criza economică a lovit atât de tare încât sistemul de transport public aproape a fost tras pe dreapta, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să îşi folosească vehiculele.
Maduro, care dă vina pentru problemele Venezuelei pe „războiul economic” condus de Statele Unite, a solicitat susţinătorilor PSUV să ajute la lansarea producţiei şi să reziste „agresiunii” SUA, potrivit France24.
Washingtonul a impus sancţiuni financiare împotriva guvernului Maduro şi companiei petroliere de stat PDVSA.
Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, după ce acum câţiva ani asigura 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.