Macron: Franţa închide şcolile pentru a stăvili răspândirea virusului Wuhan

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Romain Perrocheau/AFP/Getty Images)

Începând de luni Franţa va închide toate creşele, şcolile şi universităţile pentru a încerca să încetinească răspândirea virusului Wuhan, a declarat preşedintele Emmanuel Macron într-o adresă televizată, în care a afirmat că actuala epidemie este cea mai gravă criză de sănătate publică a naţiunii din ultimul secol.

Pentru a împiedica căderea economiei în timpul crizei, Macron a declarat că Franţa va oferi ajutor pentru întreprinderi şi va colabora cu partenerii europeni la un pachet important pentru relansarea economiei, „oricât ar costa”.

În pofida eforturilor de a-l încetini, virusul continuă să se răspândească şi se accelerează.

Dezvăluind unele dintre cele mai importante măsuri luate până acum într-o ţară europeană importantă din afara Italiei, Macron a declarat că obiectivul este de a încetini boala suficient încât serviciile medicale să poată ţine pasul cu fluxul de pacienţi.

„Aceasta este prioritatea noastră. De aceea, trebuie să continuăm să câştigăm timp”, a declarat acesta.

„De luni, până la o notificare suplimentară, creşele, şcolile, şcolile medii, liceele, universităţile vor fi închise. Dintr-un simplu motiv: copiii şi tinerii noştri, potrivit oamenilor de ştiinţă, sunt cei care răspândesc virusul cel mai rapid, chiar dacă nu au simptome”.

El a cerut, de asemenea, angajatorilor să permită personalului să lucreze de acasă dacă este posibil şi a spus că persoanele cu vârsta peste 70 de ani sau care au o stare de sănătate precară ar trebui să rămână în interior pe cât posibil.

Macron a afirmat însă că alegerile municipale programate pentru acest weekend nu vor fi amânate, potrivit "sfaturilor specialiştilor în sănătate publică".

Joi, Ministerul Sănătăţii francez a declarat că numărul deceselor din Franţa din cauza focarului de coronavirus a crescut la 61 de la 48 înregistrate miercuri.

În ceea ce priveşte impactul economic, Macron a menţionat că pachetul de măsuri anunţat de Banca Centrală Europeană nu va fi suficient. El a promis un răspuns concertat la nivelul întregului bloc.

Într-o referire voalată la decizia lui Trump de a suspenda unele călătorii europene în Statele Unite, Macron a spus că naţionalismul nu este răspunsul la virus. Preşedintele francez a afirmat că boala nu are naţionalitate şi că, dacă frontierele naţionale vor trebui închise, va fi doar atunci când devine esenţial şi măsura va fi luată în coordonare cu restul Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe