Măcel în USR. Cunoscut deputat, exclus din grupul parlamentar: Conducerea USR trăieşte cu spaima de a nu pierde controlul partidului

Andrei Lupu (Epoch Times Romania)
Ana Ion
07.06.2022

Deputatul USR Andrei Lupu acuză că a fost exclus din grupul parlamentar USR şi din poziţia de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor la comanda conducerii partidului care ar fi fost iritată de declaraţiile lui politice.

"Este ruşinos şi descalificant modul în care au procedat, în lipsa mea şi fără a exista o minimă dezbatere în legătură cu acuzaţiile pe care au încercat să le construiască împotriva mea", scrie Lupu, pe Facebook.

Excluderea vine la scurt timp după plecarea lui Cioloş şi a europarlamentarilor săi din partid şi în condiţiile în care în sânul partidului s-au manifestat mai mult sau mai puţin deschis multe nemulţumiri faţă de modul în care e condusă formaţiunea şi faţă de faptul că vocile critice şi cei care nu sunt obedienţi faţă de lidershipul USR sunt zburaţi sau traşi pe linie moartă.

Redăm postarea lui Lupu:

"Vreau să anunţ, din auzite, excluderea mea din grupul parlamentar USR, precum şi demiterea din poziţia de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Ca să nu fie niciun dubiu, excluderea este pusă în practică de către o parte dintre colegii mei de partid care au acţionat la comanda politică a conducerii USR, iritată de declaraţiile politice pe care le-am avut în ultimele două săptămâni.

Nu ascund în niciun fel poziţiile mele critice la adresa conducerii, dar vreau să subliniez că a critica pe cineva nu înseamnă a acuza. Sunt avocat de profesie şi ştiu diferenţele de nuanţe. Am dreptul de a fi critic, după cum am dreptul de a fi liber să declar public ceea ce consider a fi necesar să fie transmis opiniei publice. Să interpretezi orice critică drept un atac la imaginea partidului este o practică lipsită de orice capacitate de introspecţie şi reflectă frica unor politicieni de a se confrunta cu propriile limite şi incompetenţe. Formal, conducerea USR are posibilitatea de a exclude pe oricine. Asta nu înseamnă că e înţelept politic sau că e vreo dovadă de competenţă în a conduce un partid.

Actuala conducere a USR trăieşte cu spaima de a nu pierde controlul partidului şi acţionează ca atare. Faptul că eu subliniez nereguli interne din interiorul grupului parlamentar sau din exterior nu are nici o relevanţă pentru adevăr. Membrii de partid ştiu ce se întâmplă şi vor alege în consecinţă.

Este ruşinos şi descalificant modul în care au procedat, în lipsa mea şi fără a exista o minimă dezbatere în legătură cu acuzaţiile pe care au încercat să le construiască împotriva mea. Paradoxal, excluderea a avut loc exact în momentul în care aveam o întrevedere cu comisarul european Didier Reynders despre situaţia statului de drept şi legile justiţiei în ţările din estul Europei."

USR a confirmat excluderea lui Lupu din grupul parlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor