Lupte: Răzvan Pârcălabu: Sunt indignat şi revoltat de decizia excluderii luptelor
Noul preşedinte al FR de Lupte, Răzvan Pârcălabu nu concepe că un sport antic, de mare tradiţie, ar putea să dispară din programul Jocurilor Olimpice începând cu 2020.
Comisia executivă a CIO a decis să excludă luptele dintre cele 25 de discipline de bază ale programului olimpic care va intra în vigoare la JO din 2020. În aceste condiţii, Federaţia internaţională de lupte (FILA) urmează să candideze pentru singurul lor rămas vacant în meniul olimpic al JO 2020, la concurenţă cu alte şapte sporturi - squash, escaladă, karate, wushu, baseball(softball, wakeboard şi role. Comitetul Internaţional Olimpic urmează să valideze acest program în cadrul sesiunii sale plenare de la Buenos Aires, din luna septembrie.
"Sunt indignat şi revoltat de această decizie, pentru că luptele fac parte din programul olimpic încă din antichitate, de pe vremea Greciei antice şi apoi din istoria olimpismului modern, începând din 1896 cu Jocurile Olimpice de la Atena. Cu o singură pauză, în 1900, luptele greco-romane au fost prezente la toate ediţiile. Cu tot marketingul, cu toată goana asta după bani, după imagine, ar trebui trebui să păstrăm şi tradiţia, principiile olimpismului, de unde au pornit ele. Nu este o decizie finală, sperăm, în luna mai la Sankt-Petersburg şi în luna septembrie la Buenos Aires, să se revoce această decizie şi luptele să facă parte în continuare din programa olimpică", a declarat preşedintele FRL pentru Agerpres.
Preşedintele FRL a adăugat că luptele beneficiază de susţinerea unor mari naţiuni precum SUA, Rusia, iar în ultimii ani federaţia internaţională a reuşit să facă acest sport mai spectaculos, pentru a răspunde cerinţelor televiziunilor: "FILA, în permanenţă a căutat soluţii, la toate congresele la care am participat în ultimii ani s-a discutat problema de a face acest sport cât mai spectaculos. Dar şi acum sunt spectaculoase. Eu am fost vara trecută la Londra şi mi-a fost foarte greu să procur un bilet, deşi unul din criteriile pentru care luptele au fost scoase din programa olimpică ar fi lipsa spectatorilor. Îi contrazic pe domnii de la CIO, cu o lună înainte de olimpiadă toate biletele la lupte erau vândute. Iar sala de concurs avea 7000 locuri. În plus, sunt ţări foarte mari, ca Iranul, Turcia, Rusia, SUA, Japonia, Canada, Coreea de Sud, unde acest sport este în primele 3, are o popularitate foarte mare pe plan mondial. În SUA, luptele fac parte din programa şcolară la licee şi universităţi. În zilele următoare aşteptăm să fim invitaţi la sediul FILA să discutăm această problemă şi să facem tot ce depinde de noi ca sportul luptelor să rămână în organigrama olimpică".
Pârcălabu a adăugat că marţi a trăit una din zilele cele mai negre din viaţa sa: "Eu sunt la început de drum, de 2 săptămâni sunt preşedintele FR de Lupte şi am mari ambiţii Vreau s-o duc înapoi în elita sportului românesc. Vreau medalie olimpică şi medalii mondiale, deja facem o muncă foarte frumoasă la centrele olimpice de juniori. Această generaţie ar ajunge la adevărata maturitate la JO 2020. Dacă luptele nu vor mai fi sport olimpic, ne aşteaptă un viitor sumbru".