Luptă politică între preşedinte şi premier privind reprezentarea României la Consiliul European (AFP)
Preşedintele român Traian Băsescu a sesizat luni Curtea Constituţională cu privire la conflictul pe care-l are cu premierul Victor Ponta referitor la persoana care va reprezenta ţara la summiturile europene, şi în special la Consiliul European din 28-29 iunie, relatează AFP.
"Preşedinţia României a sesizat Curtea Constituţională. O audiere va avea loc miercuri" şi decizia ar trebui să fie cunoscută în aceeaşi zi, a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Curţii Constituţionale.
"Nu avem nimic de declarat", a afirmat la rândul său pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea.
România se confruntă cu o coabitare dificilă după venirea la putere a unui guvern de centru-stânga format din social-democraţi şi liberali (Uniunea Social-Liberală, USL) la începutul lunii mai, la scurt timp după căderea executivului de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură, comentează AFP.
Victor Ponta nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles şi a sesizat parlamentul, unde USL dispune de majoritate, pentru a-i cere să decidă în legătură cu acest subiect.
Până acum, România a fost reprezentată de preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu.
La 12 iunie, parlamentarii au adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi două abţineri, o declaraţie care-l autorizează pe primul ministru să participe la summiturile UE pe probleme economice, sociale, bugetare şi financiare, precum şi la reuniuni privind aderarea ţării la spaţiul Schengen.
Preşedintele Traian Băsescu a contestat însă constituţionalitatea acestui demers. Conform mass-media, el i-ar fi trimis o scrisoare premierului Ponta spunându-i că dacă va merge la Bruxelles în această săptămână, el şi-ar aroga prerogative rezervate preşedintelui prin Constituţie.
"Nu există nicio dispoziţie în Constituţie care să decidă într-un fel sau altul", a declarat vineri premierul Ponta, în cadrul unei conferinţe cu presa străină, subliniind faptul că şi alte ţări europene precum Finlanda şi Polonia s-au confruntat cu acest gen de dispute.
"Este vorbe despre un conflict politic puternic", a subliniat prim-ministrul român.
Pentru eurodeputatul de centru-dreapta Theodor Stolojan, fost prim-ministru, această dispută este "neplăcută, (...) ne conferă imaginea că nu suntem capabili să rezolvăm conflictele între instituţii", a spus Stolojan.