Lupta anticorupţie, pe tapet la Bruxelles. Tudose dă asigurări

Premierul Tudose i-a dat asigurări la Bruxelles lui Donald Tusk că Guvernul nu va modifica legile privind lupta împotriva corupţiei fără consultarea societăţii civile.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Obiectiv Vocea Brailei)

Premierul Mihai Tudose ar fi declarat, marţi, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe tema luptei împotriva corupţiei, că orice iniţiativă legislativă se va face după consultarea prealabilă a tuturor celor implicaţi, a societăţii civile, Ministerul Justiţiei fiind însărcinat să pună în aplicare deciziile Curţii Constituţionale.

"Am vorbit despre tot ceea ce înseamnă introducerea în Codul penal şi tot ceea ce înseamnă punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, dar (...) toate modificările pe care le va introduce sau le va propune domnul ministru Toader vor fi cele care, pe de o parte, sunt impuse de Curtea Constituţională, pe de altă parte — foarte, foarte bine discutate şi negociate (...) cu societatea civilă şi cu toţi actorii din sistemul de justiţie. (...) Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori a fost (...) stabilitate şi predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi, de la cele foarte importante şi care suscită foarte mult interes, care sunt şi pe agenda MCV", a declarat Tudose, citat de Agerpres.

Merită menţionat, însă, că CCR a adoptat în ultima vreme decizii criticate dur de societatea civilă, precum legiferarea unui prag pentru abuz în serviciu (măsură ce-i va veni mănuşă lui Liviu Dragnea), prag pentru neglijenţa în serviciu şi acelaşi CCR a constatat că dispoziţiile articolului 15 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, raportate la art.132 din acelaşi act normativ, cu referire la infracţiunea de abuz în serviciu, sunt neconstituţionale. Ce va ieşi, aşadar, din aplicarea deciziilor CCR îngrozeşte societatea civilă.

Pe de altă parte, este interesant cum îşi va respecta Guvernul promisiunile, căci la consultarea organizată de Tudorel Toader pe tema pragului pentru abuz în serviciu, mulţi dintre exponenţii societăţii civile au cerut ori fără prag, ori, dacă chiar e obligatoriu să se pună, acesta să fie fixat la 1 sau 2 lei. De asemenea, zeci de mii de români au semnat petiţia CCR vrea prag, să fie un leu!