Luminiţa Odobescu: Bugetul 2014-2020 ar putea fi ultimul tren pentru politica de coeziune

Epoch Times România
08.11.2012

Secretarul de stat în MAE Luminiţa Odobescu a declarat joi că bugetul UE pe 2014-2020 ar putea fi ultimul tren pentru politica de coeziune, dar a atras atenţia că şi statele bogate precum Marea Britanie beneficiază de pe urma coeziunii.

În contextul întrevederii de joi seară dintre premierul britanic, David Cameron, şi cancelarul german, Angela Merkel, pe tema bugetului, Luminiţa Odobescu a atras atenţia că şi Londra beneficiază de pe urma politicii de coeziune, nu doar statele mai sărace din estul UE.

”Avantajele Marii Britanii de a fi în UE sunt esenţiale. Vorbim de un acces la piaţa internă. Vorbim despre fondurile coeziunii în ţările mai puţin dezvoltate în UE. De fapt, beneficiarii de multe ori ai acestor fonduri sunt companii din statele membre. Să uităm în sectorul de transporturi. Câteodată este 'o win-win situationl'”, a precizat Odobescu, la conferinţa ”România în negocierile privind bugetul UE (2014-2020), organizată de Centrul Român de Politici Europene, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşi.

Secretarul de stat a spus că fondurile de coeziune nu ajută doar la dezvoltarea ţările estice ale UE, ci şi companii din state membre ”care repatriază profitul. Vorbim de o piaţă internă, obiectivele sunt comune, inclusiv pentru Marea Britanie”.

Referitor la negocierile pentru buget, Luminiţa Odobescu a declarat că ele au loc într-un context ”extrem de dificil”, cu state care sunt încă în recesiune şi cu o zonă euro care nu este stabilizată.

Oficialul a mai spus că ”toată lumea se pregăteşte de un compromis” în apropierea summit-ului din 22-23 noiembrie, dar a avertizat că pentru România bugetul pe 2014-2020 ar putea fi ultimul tren în privinţa coeziunii.

”Cred că bugetul ăsta este ultimul tren în ceea ce priveşte politicile de coeziune pentru că vedem în UE tendinţa este de a ne orienta spre cercetare, dezvoltare, aplicarea Stategiei 2020. E presiune din partea Comisiei, dar e presiune şi din partea celorlalte state membre. Poate e şi în interesul nostru să ne orientăm spre cercetare, dezvoltare, după ce ne rezolvăm problemele legate de infrastructură care pot fi rezolvate prin fondurile de coeziune”, a apreciat Odobescu.

Referitor la propunerea Preşedinţiei cipriote de reducere a bugetului propus de CE cu 50 de miliarde de euro, secretarul de stat a declarat că aceasta afectează atât politica de coeziune, ”cea mai vulnerabilă”, cât şi politica agricolă comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor