Lucas Papademos se prefigurează ca prim-ministru al consensului în Grecia

Nu a răspuns nimeni la telefon, în biroul din clădirea Littuaer-352, al Universităţii Harvard (SUA), unde Lucas Papademos se află în calitate de conferenţiar.
Lucas Papademos, fost guvernator al Bancii Centrale a Greciei intre 1994 si 2002. (Ralph Orlowski/Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2011

Nu a răspuns nimeni la telefon, în biroul din clădirea Littuaer-352, al Universităţii Harvard (SUA), unde Lucas Papademos se află în calitate de conferenţiar. O voce înregistrată informa că acesta a plecat la Atena unde a fost chemat. Cele două mari partide politice ar fi convenit ca Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) este cel mai în măsură să conducă guvernul de coaliţie care încearcă să se configureze după plecarea celui încă premier Giorgios Papandreou, care nu poate demisiona până la formarea noului executiv, notează marţi ziarul El Pais.

Papandreou, preşedinte al Partidului Socialist grec (Pasok), a avut convorbiri de-a lungul zilei cu Antonis Samaras, liderul partidului de centru dreapta Noua Democraţie pentru a configura echipa menită să aprobe al doilea plan de salvare financiară a Greciei şi a evita falimentul. Se prefigurează o majoritate confortabilă, 238 din cei 300 de deputaţi ai Parlamentului, deşi coaliţia de stânga, Syriza şi Partidul Comunist, resping planul. Lucas Papademos cunoaşte economia elenă ca pe propriul buzunar (a fost guvernator al Băncii Centrale a Greciei între 1994 şi 2002), ştie să se descurce în Europa (după trecerea sa la BCE) şi înţelege limbajul pieţelor. Pe de altă parte, el a pilotat aderarea ţării la euro. Ceea ce nu este încă clar este dacă acceptă postul.

Timpul presează, dar la jumătatea zilei figura lui Papademos începea deja să pălească. Postul de ştiri Mega TV a adus pe masă un alt nume, cel al academicianului Nikiforos Diamandouros, Avocat al Poporului. Surse ale guvernului au explicat că discuţiile cu fostul vicepreşedinte al BCE s-au complicat şi că cel care este actualmente profesor la Harvard are unele rezerve în a-şi asuma o asemenea responsabilitate, cu o marjă de acţiune de până la 19 februarie, când vor avea loc viitoarele alegeri. Un alt nume adus în discuţie a fost cel al lui Panagiotis Roumeliotis, reprezentantul grec la Fondul Monetar Internaţional. La 11 seara Papademos ateriza la Atena.

Toate celelalte au rămas în aer. Fiecare minut care trece adaugă şi mai multă presiune asupra finanţelor elene. Vistieria are nevoie de fonduri pentru a plăti datoria al cărei termen expiră în decembrie. Iar cele 8 miliarde ce corespund tranşei a şasea din planul de salvare financiară nu vor veni până nu va fi ales un nou premier, care să răspundă de ţară. Noul lider va trebui să refacă relaţiile cu axa germano-franceză care conduce negocierile în criza euro. Papandreou nu prea s-a înţeles cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, la ultima reuniune a liderilor de la Cannes.

Premierul grec l-a sunat atunci pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso să-l informeze că Grecia va forma un guvern de uniune naţională pentru a evita falimentul, lucru primit de toţi cu uşurare.

Guvernul de tranziţie trebuie să refacă şi imaginea Greciei în faţa investitorilor, după doi ani de rezerve. Parlamentul va trebui să aprobe noul guvern şi de abia atunci devine efectivă demisia lui Papandreu. Dacă pieţele ar face declaraţii, cea de luni cu privire la ultimele evenimente din Grecia a fost destul de confuză, în linie cu viaţa politică a ţării. Prima de risc a datoriei, barometru al fiabilităţii unei ţări în calitate de plătitoare, a crescut vertiginos cu 92 de puncte, până la 2.587. În schimb, bursa a câştigat 1,39 de procente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor