Loviturile continuă: China suferă cea mai mare ieşire de valută din iulie 2022

Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

Cu economia sa pe punctul de a intra într-o buclă vicioasă de japonizare, în care datoriile record duc la vânzări cu pierderi, la rambursarea datoriilor, la contracţia masei monetare, la scăderea preţurilor activelor, la un val de falimente, la creşterea şomajului, la încetinirea economiei şi la o criză de încredere, ceea ce duce apoi la acumularea de bani şi la deflaţie, China se confruntă şi ea acum cu o creştere bruscă a fluxurilor valutare, susţine Zero Hedge.

Potrivit indicatorului preferat de Goldman pentru fluxurile valutare, retragerile nete ale Chinei au fost de aproximativ 26 de miliarde USD în iulie, cel mai rapid ritm din septembrie 2022, în contrast cu intrările de 6 miliarde USD din iunie. În timp ce a existat o cumpărare netă de acţiuni atât în direcţia sudică, cât şi în direcţia nordică a stocului de conectare în iulie, şi pe baza unor intrări nete mici prin intermediul canalului Stock Connect, raportul de conversie valutară pentru comerţul cu bunuri a scăzut, iar intrările aferente au încetinit în iulie, în timp ce deficitul comercial al serviciilor s-a mărit. În plus, transferurile transfrontaliere în RMB au înregistrat ieşiri nete în luna respectivă.

Iată care sunt punctele-cheie din cele mai recente date:

1. În luna iulie, China a înregistrat ieşiri nete de 25 de miliarde USD prin tranzacţii spot onshore şi intrări de 14 miliarde USD prin tranzacţii la termen recent încheiate şi anulate. Un alt set de date SAFE privind "fluxurile transfrontaliere de RMB" a indicat ieşiri de 16 miliarde USD în luna respectivă. Măsura preferată de Goldman pentru fluxurile valutare sugerează, prin urmare, un total de 26 miliarde USD de ieşiri în iulie, faţă de 6 miliarde USD de intrări în iunie. Aceasta a fost cea mai mare ieşire netă din 22 septembrie.

2. Contul curent a prezentat fluxuri în general echilibrate, deoarece intrările legate de comerţul cu bunuri au scăzut, în timp ce ieşirile legate de comerţul cu servicii au crescut: în luna iulie au avut loc intrări nete de 18 miliarde USD legate de comerţul cu bunuri, mai mici decât cele de 36 miliarde USD din iunie. Rata de conversie a excedentului comercial de bunuri a scăzut la 22% în iulie faţă de 50% în iunie, pe fondul deprecierii continue a monedei. Deficitul comerţului cu servicii a fost de 11 miliarde USD, mai negativ decât cel de 8 miliarde USD din iunie, în condiţiile în care turismul extern a continuat să se redreseze. Contul de venituri şi transferuri a înregistrat ieşiri de 6BN USD în iulie, mai mici decât cele de 8BN USD din iunie.

3. SAFE a declarat că străinii au continuat să cumpere active în RMB pe o bază netă în luna iulie. Fluxurile Stock Connect au arătat o achiziţie netă de acţiuni de 7BN USD prin nord şi o achiziţie netă de 2BN USD prin sud, ceea ce implică intrări de 5BN USD prin canalul Stock Connect, faţă de intrări de 3BN USD în iunie. Totuşi, datele privind obligaţiunile în RMB deţinute de străini nu au fost încă publicate.

4. PBOC a redus ratele dobânzii de politică monetară la 15 august, ceea ce a adăugat presiuni de depreciere asupra monedei. Promovarea creşterii rămâne prioritară, iar PBOC este de aşteptat ca, în următoarele săptămâni, să ia mai multe măsuri pentru a încetini tendinţa de depreciere, cum ar fi factori anticiclici mai importanţi în stabilirea zilnică a CNY, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru depozitele valutare şi/sau adăugarea rezervelor obligatorii pentru vânzările la termen de valută.

În condiţiile în care moneda chineză este cea mai slabă din istorie şi în care fluxurile de valută se accelerează brusc, nu putem să nu ne amintim de panica observată după devalorizarea din august 2015, care nu numai că a şocat pieţele globale, dar a şi trezit bitcoinul din lunga sa adormire, deoarece miliarde de bani chinezeşti s-au refugiat în siguranţa conturilor bancare offshore prin intermediul uneia dintre puţinele fisuri încă deschise în marele firewall monetar al Chinei. Cât timp va dura până când vom avea parte de o reluare?