Lovitură pentru Putin. Ucraina trece la contraofensivă, în timp ce ruşii se retrag

Războiul din Ucraina - Tanc
Războiul din Ucraina - Tanc (NEXTA)

Forţele ucrainene au împins inamicul la mai puţin de 10 km de graniţa rusă şi continuă să zădărnicească atacurile ruseşti de-a lungul liniei de contact, scrie Al Jazeera.

Ucraina a trecut la contraofensivă în săptămâna 11 a războiului cu Rusia, recucerind localităţi la nord şi la est de al doilea oraş ca mărime, Harkiv.

Potrivit unor rapoarte de presă, forţele ruseşti s-au retras pentru a se regrupa în jurul unor poziţii defensive aflate la mai puţin de 10 km de graniţa rusă şi unităţi ucrainene le urmăreau.

"Această operaţiune ucraineană se transformă într-o contraofensivă de succes, mai amplă - spre deosebire de contraatacurile mai localizate pe care forţele ucrainene le-au desfăşurat de-a lungul războiului pentru a securiza terenuri cheie şi a întrerupe operaţiunile ofensive ruseşti", susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)

"Forţele ucrainene recuperează în mod notabil teritoriu de-a lungul unui arc larg în jurul Harkivului, mai degrabă decât să se concentreze pe o lovitură nişată, ceea ce indică o capacitate de a lansa operaţiuni ofensive pe scară mai mare decât am observat până acum în război."

Reflectând o încredere sporită, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat pentru prima dată, la 6 mai, condiţii stricte pentru a intra în discuţii de pace cu Rusia, inclusiv retragerea forţelor ruseşti la graniţele de dinainte de 24 februarie, întoarcerea a aproape şase milioane de refugiaţi, aderarea la Uniunea Europeană şi tragerea la răspundere a ruşilor care au comis crime de război.

Traiectorie de escaladare

Dificultatea neaşteptată a cuceririi Ucrainei a ridicat semne de întrebare cu privire la cât timp va angaja Rusia vieţi şi bani. Chiar şi singurul aliat militar al preşedintelui rus Vladimir Putin, preşedintele Bielorusiei, Alexander Lukaşenko, a declarat: "Simt că această operaţiune s-a prelungit".

Directorul Serviciilor Naţioanle de Informaţii al Statelor Unite, Avril Haines, a declarat în faţa unei comisii a Congresului că Putin "se pregăteşte pentru un conflict prelungit ... se deplasează pe o traiectorie mai imprevizibilă şi potenţial escaladată".

La rândul său, directorul CIA, William Burns, a declarat că Putin "nu crede că îşi poate permite să piardă" în Ucraina şi este de părere că dacă va dubla resursele alocate, va face progrese.

Dar există limite în ceea ce priveşte rezistenţa lui Putin, a declarat Emmanuel Karagiannis, lector în domeniul securităţii internaţionale la King's College din Londra.

"Din 1991, aproape toate războaiele interstatale au durat săptămâni sau luni. Având în vedere intensitatea sancţiunilor occidentale şi numărul de victime ruseşti, Moscova nu îşi poate permite să continue războiul ani de zile", a declarat Karagiannis pentru Al Jazeera.

Comisia Europeană a dezvăluit a şasea rundă de sancţiuni pe 4 mai, inclusiv "o interdicţie completă a importurilor de petrol rusesc, maritim şi prin conducte, brut şi rafinat" până la sfârşitul anului, după cum a spus preşedintele Ursula Von der Leyen în faţa Parlamentului European.

Pe de altă parte, Camera Reprezentanţilor din SUA se pregăteşte să aprobe un nou pachet de asistenţă militară şi umanitară de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

"Sprijinul militar occidental pentru Ucraina a fost un factor de schimbare a jocului, pe care Moscova se pare că nu l-a anticipat în strategia sa. Armata rusă a fost prost pregătită pentru o campanie atât de lungă şi acum suferă pierderi masive", a declarat Karagiannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe