Lovitură grea pentru imigranţii ilegali căsătoriţi cu cetăţeni americani: O normă federală care îi proteja tocmai a fost anulată
Un judecător federal din Texas a anulat joi o regulă a Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) care permite imigranţilor ilegali căsătoriţi cu cetăţeni americani să solicite rezidenţa.
Hotărârea anulează un proces de "eliberare condiţionată pe loc” anunţat în august, care ar fi însemnat că soţii imigranţi ilegali ai cetăţenilor americani ar fi putut solicita un statut legal şi să rămână temporar în Statele Unite. În cazul în care li se aprobă cererea, aceştia ar putea obţine apoi o carte verde şi, în cele din urmă, cetăţenia americană, dacă îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate.
Criteriile includeau să fi locuit în Statele Unite în mod continuu timp de cel puţin 10 ani, să nu aibă antecedente penale descalificante şi să fie căsătoriţi cu un cetăţean american până la 17 iunie.
În august, DHS a declarat că guvernul încearcă să menţină familiile unite prin acordarea eliberării condiţionate, de la caz la caz, imigranţilor ilegali eligibili, ceea ce ar reprezenta un beneficiu public de promovare a unităţii şi stabilităţii familiilor.
La scurt timp după anunţarea normei, 16 state, în frunte cu Texas, au intentat o acţiune în justiţie, susţinând că programul ar încuraja imigraţia ilegală şi ar creşte povara financiară asupra statelor prin costurile asistenţei medicale şi ale aplicării legii.
La 26 august, judecătorul districtual american J. Campbell Barker, care a fost numit de preşedintele ales Donald Trump în timpul primului său mandat prezidenţial, a suspendat regula în aşteptarea rezultatului cauzei.
În decizia sa finală de joi, Barker a scris că DHS nu are autoritatea de a acorda eliberarea condiţionată pe loc imigranţilor ilegali sau "de a considera că eliberarea condiţionată «pe loc», aşa cum este folosită aici, este eliberarea condiţionată «în Statele Unite»".
Hotărârea sa a invalidat acţiunea agenţiei, publicată la 20 august în Registrul Federal, de deschidere a cererilor pentru această cale.
Hotărârea definitivă a lui Barker pune efectiv capăt programului de eliberare condiţionată, afirmând că autoritatea DHS nu se extinde la interpretarea termenului „eliberare condiţionată” descrisă de această politică.
Deşi hotărârea refuză alte măsuri de reparaţie solicitate de reclamanţi, aceasta lasă uşa deschisă pentru alte contestaţii juridice pe motive similare. În plus, instanţa a ordonat guvernului federal să suporte cheltuielile de judecată asociate procesului.
Preşedintele Joe Biden a anunţat iniţiativa "Keeping Families Together" în iunie, la scurt timp după ce a luat o altă măsură executivă pentru a restricţiona în mod semnificativ azilul la frontiera dintre SUA şi Mexic. Această iniţiativă utilizează o lege federală cunoscută sub numele de Immigration and Nationality Act, care permite funcţionarilor federali să acorde eliberarea condiţionată imigranţilor ilegali aflaţi deja în Statele Unite.
Oficialii DHS au încercat să utilizeze această autoritate pentru a proteja anumiţi imigranţi ilegali care sunt căsătoriţi cu cetăţeni americani. Departamentul a afirmat, de asemenea, că această politică ar spori prosperitatea economică a comunităţilor americane, ar consolida relaţiile diplomatice cu ţările partenere din regiune şi ar reduce presiunea asupra resurselor limitate ale guvernului SUA.
S-a estimat că aproximativ 500.000 dintre cei 765.000 de imigranţi ilegali care se află în Statele Unite şi sunt căsătoriţi cu cetăţeni americani au fost eligibili pentru prelungirea autorizaţiei de eliberare condiţionată.