Loteria Română, trecută în subordinea lui Borc

Pusă acum un an, prin OUG, sub tutela lui Victor Ponta, celebra Loterie Română va fi trecută acum în subordinea ministrului Economiei.
Sediul unei caserii a Loteriei Romane.
Sediul unei caserii a Loteriei Romane. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Tratată de-a lungul anilor drept o "vacă de muls" de mai toate partidele ce s-au succedat la putere, Loteria Română va trece din subordinea premierului în cea a ministrului Economiei, Costin Borc, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Guvern.

Potrivit Mediafax, proiectul de OUG prevede ca drepturile şi obligaţiile decurgând din calitatea de acţionar unic al statului român la Compania Naţională "Loteria Română" - S.A. se exercită de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor sunt în număr de trei, şi sunt şi ei numiţi prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri.

Conducerea LR este exercitată de consiliul de administraţie compus din 5 membri, persoane fizice de cetăţenie română, domiciliate în România, numite în condiţiile legii. Preşedintele consiliului de administraţie va prezenta semestrial sau ori de câte ori se solicită de către viceprim-ministru, ministrul economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri situaţia economico-financiară a Loteriei Române, stadiul realizării obiectivelor şi criteriilor de performanţă, precum şi alte documentaţii solicitate, vizate şi certificate în condiţiile legii.

Reamintim că Loteria a fost trecută în subordinea premierului (la vremea respectivă V. Ponta) în octombrie 2015, printr-o OUG care a reglementat transferul acesteia de la Ministerul Finanţelor la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, for în directa coordonare a premierului Victor Ponta.

Transferul încălca recomandarea CE privind crearea unor autorităţi independente în domeniul jocurilor de noroc, Oficiul ajungând să fie şi reglementator, şi jucător pe piaţă, ceea ce poate duce la conflict de interese.

De-a lungul anilor, Loteria a fost în centrul a numeroase scandaluri, unul dintre cele mai răsunătoare izbucnind în aprilie 2015, când conturile LR au fost blocate, loteria fiind anchetată penal pentru un presupus prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, după ce a făcut afaceri cu firme conectate la un fost ofiţer STASI şi cu George Copos.

Potrivit jurnalistului Rareş Bogdan, care comenta acest scandal, Guverne peste Guverne, miniştri peste miniştri au stat conectaţi la banii de la Loteria Română, companie care, în România, "a ajuns pe mâna unor şmecheri ai diferitelor Guverne şi este o vacă de muls numai bună pentru partidele politice", iar în timpul guvernării Ponta, pe afacerile de la loterie a pus mâna deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă, prin interpuşi. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi consulta aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne