Lituania va ajuta R. Moldova cu expertiză pentru consolidarea sectorului energetic

Igor Grosu şi Viktorija Čmilytė-Nielsen au convenit asupra intensificării colaborării în combaterea dezinformării.
Igor Grosu şi Viktorija Čmilytė-Nielsen
Igor Grosu şi Viktorija Čmilytė-Nielsen (parlament.md)

Parlamentul Republicii Moldova are o agendă ambiţioasă, iar prioritatea zero este reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. ”Actualele crize, cea energetică şi pandemică au demonstrat importanţa unor instituţii funcţionale”, a declarat speakerul Igor Grosu, în cadrul întrevederii cu preşedinta Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen, aflată într-o vizită la Chişinău.

Legislativul moldovean informează că demnitarii au discutat agenda bilaterală dintre ambele ţări, inclusiv oportunităţile de intensificare a colaborării interparlamentare şi au punctat priorităţile de viitor.

Un alt subiect abordat a fost criza energetică. S-a convenit ca partea lituaniană să ajute cu expertiză pentru consolidarea sectorului energetic din Republica Moldova, proces prin care să fie diversificate sursele de energie şi asigurată independenţa energetică a ţării.

De asemenea, oficialii au convenit asupra intensificării colaborării în combaterea dezinformării, unde experienţa Lituaniei poate fi foarte utilă pentru Moldova.

Cei doi preşedinţi de Parlament au efectuat un schimb de păreri şi cu privire la situaţia complexă regională. În acest sens, Igor Grosu a reiterat că autorităţile de la Chişinău urmăresc cu atenţie situaţia din regiune, iar integritatea unei ţări trebuie respectată.

Totodată, s-a convenit asupra dinamizării cooperării în sectoare de interes precum: construcţii, energie regenerabilă, infrastructură şi agricultură.

În numele cetăţenilor moldoveni, speakerul Igor Grosu a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul acordat în contextul pandemiei COVID-19 şi crizei gazelor, dar şi pentru susţinerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova oferită de către Republica Lituania, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic.

În cadrul vizitei la Chişinău, Viktorija Čmilytė-Nielsen, va avea întrevederi cu Maia Sandu şi cu Natalia Gavriliţa.