Taiwanul şi Lituania strâng legăturile comerciale. China fumegă, aplică embargouri

Semiconductoare la un târg de profil din Taipei
Semiconductoare la un târg de profil din Taipei (Sam Yeh/AFP/Getty Images)

Taiwanul şi-a sporit, marţi, în mod substanţial angajamentele financiare faţă de Lituania acordând un fond de credit de 1 miliard de dolari pentru a susţine naţiunea baltică în confruntarea cu China, conform publicaţiei Politico.

Evoluţia a venit la câteva zile după ce Taiwanul a anunţat că va investi 200 de milioane de dolari în sectoare strategice din Lituania.

Autorităţile de la Vilnius se confruntă cu un embargo comercial total din partea Beijingului, după ce naţiunea baltică a înfruntat Partidul Comunist Chinez şi a îndrăznit să deschidă un birou diplomatic taiwanez. China blochează acum nu doar bunurile lituaniene, ci şi produsele din alte state UE care utilizează componente fabricate în Lituania.

Companiile taiwaneze domină lanţul global de aprovizionare cu semiconductoare.

„Dorim ca Lituania să participe la aceste lanţuri cu mare impact în ceea ce priveşte producţia de cipuri, care vor avea o cerere foarte, foarte mare în anii următori”, a declarat ministrul lituanian al Economiei, Ausrine Armonaite, în cadrul unei conferinţe de presă, citată de Politico.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul taiwanez al Dezvoltării Naţionale, Kung Ming-hsin, a declarat că Insula se pregăteşte să extindă mai multe fonduri către Lituania.

„Dacă fondul de investiţii şi fondul de credit nu sunt suficiente, acestea pot fi intensificate şi mai mult, pentru că acest lucru va fi în interesul ambelor părţi”, a afirmat Kung.

Creditul se va concentra pe şase domenii: atragerea de profesionişti în domeniul semiconductorilor, dezvoltarea semiconductorilor, biotehnologie, sateliţi, finanţe şi cercetare ştiinţifică.

Comisarul UE pentru piata internă, Thierry Breton, a declarat, luni, pentru Politico, că blocul va continua să lucreze cu „companiile taiwaneze”, evitând subiectul mai sensibil al interacţiunii contondente cu regimul comunist de la Beijing.

„Suntem capabili să lucrăm cu companiile taiwaneze? Bineînţeles că putem lucra cu companiile taiwaneze”, a declarat Breton. „Vom continua să facem acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie