Chişinău: Şeful Fiscului, avere de milioane (presă)
Ziarul de Gardă de la Chişinău scrie joi despre casa de milioane şi afacerile de familie ale şefului de la Fisc, Ion Prisăcaru.
Proaspătul şef al Inspectoratului Fiscal deţine o casă cu două nivele într-un cartier, estimată la 6 milioane de lei (jumătate de milion de dolari), relevă Ziarul de Gardă. Şeful Fiscului intrat în posesia imobilului prin intermediul unei firme la care este fondator, pe când deţinea funcţia de director economic la SA 'Tutun-CTC'. Familia Prisăcaru conduce mai multe firme care au semnat zeci de contracte cu statul.
'Judecătorul raider' nu-şi recunoaşte semnătura de pe actele care-l incriminează', titrează acelaşi ziar de investigaţii. Nicolae Nogai, numit de presă 'judecătorul raider', după ce a fost învinuit de procurori că a aprobat în vara lui 2011 înstrăinarea ilegală a aproape 28% din acţiunile 'Moldova Agroindbank' prin intermediul unor firme off-shore, a declarat în instanţa de judecată că semnătura nu-i aparţine. Magistratul Curţii de Apel Bender, suspendat din funcţie, a cerut o expertiză grafică, pentru a face lumină în acest caz.
Europenii au modernizat un spital pentru două maluri ale Nistrului, scrie Timpul. Delegaţia Uniunii Europene a inaugurat noua Secţie de Chirurgie Generală din spitalul raional Rezina. Spitalul pare acum unul decent cu toate condiţiile de internare şi tratare a pacienţilor. De condiţii moderne de asistenţă medicală se vor bucura atât pacienţii din Rezina, cât şi cei din raioanele Camenca şi Râbniţa pe de malul stâng al Nistrului.
'Republica Moldova, o ţară de 'rakeţi' şi 'piţipoance' în România', scrie editorialistul de la Adevărul, Alina Ţurcanu. Basarabenii devin subiect pentru presa din dreapta Prutului doar dacă e vorba de vreun asasin plătit precum e Vitalie Proca; vreo blondă sau brunetă focoasă care i-a furat inima vreunui cocoş bătrân; nişte 'rakeţi' periculoşi; vreun comunist care înjură România; dacă se încing spiritele la Nistru ori atunci când cade guvernul de la Chişinău, potrivit ziarului.
'Dacă s-ar face un sondaj, probabil am constata că românii cunosc mai multe despre greci, americani, brazilieni sau oricine altcineva decât despre noi, fraţii lor de sânge din stânga Prutului. De ce de-a lungul celor 20 de ani de la primul 'pod de flori' nu am reuşit să devenim subiect de interes pentru oamenii de rând din România, să fim prezenţi în spaţiul mediatic românesc? Doar şi în Republica Moldova sunt lucruri bune şi frumoase despre care poţi relata fără să plictiseşti cititorul(radioascultătorul)telespectatorul. De ce, cu mici excepţii, nu încăpem în politica editorială a majorităţii mass-media româneşti decât la rubricile scandal-şocant-catastrofă-ameninţare...? Poate e cazul unei campanii de presă pentru a schimba percepţia denaturată pe care o au majoritatea oamenilor din România despre noi, cei din Republica Moldova?', se întreabă cotidianul.
Publicaţia electronică Ziarul Naţional scrie despre fenomenul moldovenesc Miss Moldova, după ce câştigătoarea din acest an a concursului, Valeria Ţurcan, originară din Tiraspol, s-a prezentat ca fiind din Rusia. 'Ea este exponenta unei atitudini denigratoare generalizate faţă de statul pe care va merge să-l reprezinte la Miss World. Valeria Ţurcan este şi un produs al unei ţări divizate şi pe Nistru, dar şi în interiorul ei; al unei ţări în care, la şcoală, copiii studiază nu doar în diferite limbi, ci şi diferite istorii, geografii, orânduiri statale. Iar faptul că i-a scăpat fraza 'I'm from Russia' poate fi şi un accident, generat de calapoadele din manualele ruseşti după care învaţă engleza copiii din Transnistria', potrivit publicaţiei.