Listele electorale permanente, verificate de Parchetul instanţei supreme

Listele electorale permanente, care au fost folosite pentru referendumul de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, sunt verificate de Parchetul de la lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instituţia va controla şi documentele transmise Curţii Constituţionale şi va constata dacă acestea conţin informaţii false "de natură să atragă răspunderea penală a autorilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Cristina Boiangiu
08.08.2012

Listele electorale permanente, care au fost folosite pentru referendumul de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, sunt verificate de Parchetul de la lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instituţia va controla şi documentele transmise Curţii Constituţionale şi va constata dacă acestea conţin informaţii false "de natură să atragă răspunderea penală a autorilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au plâns, pe 2 august, că au primit date contradictorii privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, aşa că acestea au fost luate la verificat de procurori. Ei vor mai cerceta şi listele electorale suplimentare care au fost folosite la referendum.

Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit din oficiu o cauză penală. "Obiectul cauzei îl constituie verificarea modului în care au fost respectate prevederile legale referitoare la întocmirea listelor electorale permanente, precum şi a modului în care au fost întocmite înscrisurile transmise Curţii Constituţionale, pentru a stabili dacă acestea conţin date nereale, de natură să atragă răspunderea penală a autorilor", au precizat responsabilii din Ministerul Public.

O persoană, urmărită penal

Până în prezent, în această cauză, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

"După ce în data de 27.07.2012, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, învinuitul a comunicat Biroului Electoral Central prin adresa 3456054 că în copiile listelor electorale permanente sunt înscrişi 18.292.514 alegători, comunicare pe baza căreia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curţii Constituţionale, prin comunicarea 3479198 transmisă la data de 01.08.2012, învinuitul a confirmat din nou numărul de 18.292.514 alegători", a precizat Ministerul Public.

Ulterior, Manoloiu a transmis Curţii Constituţionale o adresă conform căreia "instituţia pe care o conduce nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente". Conform legii, reactualizarea listelor electorale permanente era în competenţa serviciilor de evidenţă informatizată a persoanei din subordinea acestuia.

Mai multe audieri

Anchetatorii au ajuns la concluzia că, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, "a fost produsă o tulburare însemnată activităţii instituţiilor publice implicate în validarea referendumului". În acest caz, au fost audiate mai multe persoane şi au fost solicitate date de la instituţiile care au avut atribuţii în organizarea referendumului.

În paralel, se verifică sesizările adresate organelor de urmărire penală privind infracţiuni de fraudă electorală comise pe 29 iulie. Preşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi Institutului Naţional de Statistică, Ana Maria Patru şi Vergil Voineagu, au fost audiaţi, marţi, la Parchetul instanţei supreme, în calitate de martori în dosarul în care Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz în serviciu. La audieri a mai fost chemat directorul adjunct al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Daniel Gheorghe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor