Ligia Deca a anunţat noile măsuri după scandalul prădătorilor sexuali de la SNSPA

Ligia Deca
Andrei Pricopie
01.08.2024

Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi, în debutul şedinţei de Guvern, noile măsuri pe care le va impune după scandalul prădătorilor sexuali de la SNSPA.

"Începem cu o temă aflată în prim-planul vieţii publice în ultimele zile: cazurile punctuale de hărţuire sexuală din mediul universitar. Categoric, nu putem accepta asemenea situaţii şi nu va exista toleranţă, indiferent de numele agresorului! Chiar şi dacă ar fi vorba de un singur caz, pentru a salva o victimă, este esenţial să luăm măsurile care se impun! Îi cer ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor. Cred că societatea noastră aşteaptă un fapt simplu şi clar: ca legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie daţi rapid pe mâna justiţiei! Doamna ministru ne va spune care sunt paşii necesari pentru a ajunge la acest rezultat", a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei.

Şefa Educaţiei a ţinut să precizeze că a fost zguduită de mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar, care au ieşit în mass-media în ultima vreme.

"Am discutat deja împreună cu colegii de la alte ministere şi instituţii publice şi am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse, în colaborare cu Consiliul Rectorilor, pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau ne-anonimă. Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, de exemplu, hărţuirea, vor fi transmise direct la procuror şi la poliţie, în urma analizei realizate, acolo unde se înregistrează sesizarea", a precizat Ligia Deca.

De asemenea, ministra Educaţiei a explicat că va viza armonizarea legislaţiei în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, de aici, nevoia de a ne consulta inter-instituţional.

"Şi, în plus, aşa cum am anunţat încă de ieri, în comunicatul de presă, audităm comisiile de etică din toate universităţile din România. Până la începutul anului universitar vom avea un raport privind modul în care au fost înregistrate, analizate şi soluţionate sesizările pe acest domeniu, de încălcare a eticii şi deontologiei universitare", a adăugat Ligia Deca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor