Lidia Barac: Proiectul privind eficienţa justiţiei arată că România se angajează într-o reformă sustenabilă

. (Photos.com)
Epoch Times România
29.03.2012

Implementarea proiectului privind eficienţa justiţiei arată că România a înţeles să se angajeze într-un proces de reformă sustenabil şi ireversibil, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac.

Aceasta a afirmat cu ocazia lansării proiectului "Analiză independentă privind eficienţa sistemului judiciar" că la finalul lui MJ va avea o radiografie a tuturor instituţiilor din sistemul judiciar, iar recomandările experţilor vor fi esenţiale pentru îmbunătăţirea performanţelor sistemului, reprezentând un temei pentru fundamentarea unor strategii pe termen mediu, sectoriale sau globale, în care este antrenată justiţia română.

"Efectul acestui proiect este de natură să demonstreze deopotrivă faptul că România a înţeles să se angajeze într-un proces de reformă sustenabil, ireversibil, fiindcă proiectul în sine susţine şi confirmă condiţionalitatea nr. 1 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează garantarea unui proces judiciar mai transparent, mai eficient şi consolidarea performanţelor. Şi dacă ne gândim că atragem un plan de acţiune vom realiza că fără o presiune externă sau una de alt tip am înţeles să internaţionalizăm această condiţionalitate în planul intern românesc, ceea ce nu poate fi decât o garanţie a seriozităţii reformelor debutate în ţara noastră, agreate în sistem, fiindcă acest proiect se implementează cu participarea activă a instituţiilor evaluate", a afirmat Lidia Barac.

Proiectul este finanţat din Fondurile Structurale prin intermediul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi implementat de Banca Mondială în calitate de consultant.

Managerul de ţară al Băncii Mondiale, Francois Rantrua, şi liderul de proiect desemnat de BM, Klaus Decker, prezenţi la conferinţă, au accentuat faptul că sistemul judiciar este important pentru dezvoltarea ţării, pentru atragerea şi încurajarea investiţiilor, influenţând astfel creşterea economică, ridicarea nivelului de trai şi convergenţa către standardele europene.

"Dacă nu există un sistem judiciar puternic atunci nu putem atrage şi participarea sectorului privat. Pot să vă spun că din punctul meu de vedere Guvernul ia foarte în serios această chestiune. Sunt în ţară de doi ani şi pot spune că sunt martorul unui progres în acest sens", a afirmat Francois Rantrua.

El a subliniat nevoia ca viitoarele recomandări ale Băncii din poziţia de consultant strategic al Guvernului să fie cât mai concrete şi practice, ţinând cont şi de experienţa sa în diverse ţări.

Proiectul are ca obiectiv realizarea unei analize a organizării şi funcţionării instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, al managementului resurselor umane şi materiale şi al proceselor suport ale sistemului (de exemplu, eficienţa administrării sistemului IT), şi va conţine recomandări care să fundamenteze viitoarele politici publice necesare pentru consolidarea eficienţei sistemului şi dezvoltării sustenabile a acestuia.

Bugetul proiectului este de aproximativ 3,4 milioane lei, din care aproape 2,9 milioane lei finanţare nerambursabilă, şi are o durată de 10 luni, din care 9 luni implementarea efectivă a analizei funcţionale şi o lună audit financiar.

Potrivit reprezentanţilor MJ, proiectul vine în sprijinul consolidării reformei justiţiei, fiind relevant în contextul îndeplinirii obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în cadrul MCV.

Activităţile principale care sunt implementate cu expertiza BM sunt: analiza organizării şi funcţionării instituţiilor din cadrul sistemului judiciar şi formularea de recomandări pentru eficientizarea acestuia; analiza utilizării resurselor umane şi bugetare alocate sistemului judiciar; analiza sistemului informatic, a modalităţii de gestionare a acestuia; propuneri pentru dezvoltarea unui sistem de identificare, prevenire şi tratare a riscurilor la nivelul întregului sistem judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor