Liderul PAS: Republica Moldova nu ar fi avut vreodată un buget pentru care să existe atât de puţină finanţare

(photos.com)

La mai bine de o lună de la alegerea noului Guvern de la Chişinău condus de Ion Chicu, fost consilier în aparatul preşedintelui Dodon, s-au văzut doar declaraţii confuze şi subordonare faţă de Igor Dodon, totuşi nu a fost clarificată problema gazelor naturale, „pentru că actualul prim-ministru scrie declaraţii pe Facebook, după care le şterge peste jumătate de oră”. Declaraţia aparţine fostului premier moldovean, Maia Sandu, potrivit căreia „corupţii şi cei care îi susţin pe corupţi sunt duşmanii cetăţenilor şi acest guvern este unul care susţine un regim corupt”.

Totodată, Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a ţinut să facă referire şi la noul buget care ar fi total nerealist, întrucât nu există surse de finanţare pentru deficitul bugetar, Mai mult decât atât, Sandu a punctat că la moment nimănui nu-i este clar care vor fi acele surse de finanţare şi intuieşte că „aceste surse de finanţare vor fi foarte scumpe pentru cetăţeni”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Maia Sandu a explicat că printre sursele de finanţare au fost indicaţi şi bani din Federaţia Rusă, cu toate că însuşi Chicu ar fi declarat că nu este clar nimic în raport cu acest credit din partea Federaţiei Ruse şi că nu este clară dobânda.

În context, Maia Sandu a ţinut să specifice că imediat după demiterea Guvernului pe care îl conducea, nu au mai venit banii de la Uniunea Europeană, tranşa a doua, „cea pe care noi am fi primit-o în luna decembrie, tranşa a doua din asistenţa macrofinanciară”.

Mai mult decât atât, preşedinta PAS a ţinut să amintească şi despre declaraţiile „absolut confuze” ale prim-ministrului Chicu privind programul cu FMI, potrivit căruia ar fi cazul ca Moldova să ia o pauză în programul cu FMI.

„O pauză în programul cu FMI înseamnă automat să nu vină nici asistenţa din partea Uniunii Europene, nici asistenţa din partea Băncii Mondiale. Nu ştiu dacă am avut vreodată un buget care să arate atât de prost, în sensul în care să nu existe finanţare pentru acest buget”, a declarat Sandu.