Coreea de Sud propune noi tratative militare cu vecinul comunist din Nord

Coreea de Sud a propus luni dimineaţă să poarte tratative militare cu vecinul său rival din Nord pentru suspendarea activităţilor ostile în apropierea graniţelor tensionate.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Comentariile adjunctului ministrului sud-coreean al Apărării, Suh Choo-suk, au loc după ce o serie de teste de rachete desfăşurate de Coreea de Nord în ultimele câteva săptămâni a provocat tensiuni între Phenian pe de o parte şi Seul, Washington, Tokyo pe de altă parte, şi a atras un val de condamnări din partea multor altor naţiuni.

“Cerem tratative militare cu Nordul în ziua de 21 iulie în Tongilgak cu scopul de a suspenda toate activităţile ostile care amplifică tensiunile la linia de demarcaţie militară”, a precizat Suh la o conferinţă de presă.

Tongilgak este o clădire în satul Panmunjom din Coreea de Nord, care a fost folosită pentru tratative precedente în Zona Demilitarizată (DMZ), o zonă care separă cele două naţiuni.

Dacă vor avea loc, vor fi primele negocieri la nivel guvernamental de la sfârşitul anului 2015.

Noul preşedinte sud-coreean, Moon Jae-in, şi-a exprimat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Phenianul.

În 6 iulie, liderul sud-coreean a declarat că doreşte să se întâlnească cu omologul său din Nord, Kim Jong-un, pentru a încerca să reducă tensiunile. Declaraţiile sale au fost făcute la 2 zile după ce Phenianul a testat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale, care este capabilă nuclear.

Programul nuclear şi de rachete al Nordului este interzis de ONU, care a adoptat mai multe seturi de sancţiuni împotriva regimului comunist nord-coreean, cu scopul de a-l forţa să renunţe la aceste activităţi. Totuşi, până acum, sancţiunile nu şi-au atins obiectivul.

Noile discuţii dintre Nord şi Sud au fost propuse, de asemenea, în condiţiile în care Seulul a declarat la începutul lunii iunie că va amâna instalarea ultimelor componente ale sistemului american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a cărui desfăşurare pe teritoriul sud-coreean a înfuriat Coreea de Nord şi principalul său aliat, China – deşi Washingtonul a declarat în repetate rânduri că obiectivul instalării sistemului THAAD în Coreea de Sud este acela de a descuraja un potenţial atac nord-coreean.