Liderul Kazahstanului pedepsit de Rusia după ce a promis Uniunii Europene că îi va livra mai mult petrol

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Un tribunal rus a ordonat, miercuri, “închiderea temporară” a terminalului petrolier Novorossisk, care este esenţial pentru exportul de petrol kazah, decizia fiind anunţată la doar două zile după ce liderul Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaiev, i-a spus preşedintelui Consiliului European Charles Michel că ţara sa este pregătită să trimită mai mult petrol în UE, relatează Euractiv.

Potrivit sursei citate, instanţa rusă a închis temporar terminalul petrolier al Caspian Pipeline Consortium (CPC) de la Novorossisk din cauza unor “probleme de mediu”, închidere care va dura 30 de zile, se arată într-un comunicat al CPC.

Închiderile terminalului Novorossisk sunt frecvente, iar anterior a fost închis în iunie din cauza descoperirii în apele portului a 50 de explozibili din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, a fost închis şi în luna martie din cauza daunelor suferite în timpul unei furtuni.

Totuşi, Tengizchevroil, operatorul celui mai mare câmp petrolifer din Kazahstan, Tengiz, a declarat că livrările de petrol prin conducta CPC nu au fost întrerupte. Tengizchevroil, la care Chevron deţine o participaţie de 50%, a susţinut că a cerut clarificări din partea CPC cu privire la detalii şi la următorii paşi după această decizie, relatează Reuters.

Trei surse din industrie au menţionat, de asemenea, că livrările de petrol de la câmpurile din Kazahstan către conducta CPC au rămas neîntrerupte începând de miercuri dimineaţă.

CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul mondial, a declarat că hotărârea de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia privind deversările de petrol şi a precizat că trustul, din care fac parte Chevron şi Exxon, trebuie să respecte hotărârea judecătorească de marţi.

Orice perturbare majoră la CPC ar pune şi mai multă presiune pe piaţa mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul petrolier arab din anii 1970.

CPC a declarat că a înaintat un apel la tribunalul din portul rusesc Novorossisk de la Marea Neagră, solicitând ca executarea hotărârii să fie suspendată pentru a evita o oprire a operaţiunilor care ar putea duce la consecinţe irevocabile pentru echipamentul conductei.

Kazahstanul livrează anual Europei 67 de milioane de tone de petrol prin Rusia.

Decizia tribunalului rus vine la două zile după o conversaţie telefonică dintre liderul Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaiev şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit unui comunicat de presă al biroului lui Tokaiev, acesta i-ar fi spus oficialului UE că ţara sa “ar putea contribui acţionând ca o ‘piaţă tampon’ între Est şi Vest, Sud şi Nord” cu privire la “adâncirea fracturilor geoeconomice”.

“Kassym-Jomart Tokaiev şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la riscurile la adresa securităţii energetice globale şi a subliniat disponibilitatea Kazahstanului de a-şi folosi potenţialul de hidrocarburi pentru a stabiliza situaţia de pe pieţele mondiale şi europene”, se mai arată în comunicat.

Kazahstanul este bogat în petrol şi gaze. Cu toate acestea, are nevoie de gaz pentru consumul propriu şi nu există nicio conductă pentru a exporta gaz kazah în UE. În ceea ce priveşte petrolul, există posibilitatea de a creşte exporturile pentru a atenua fluxurile reduse de petrol rusesc din cauza sancţiunilor UE.

Luna trecută, Kazahstanul şi-a marcat exporturile prin porturile maritime ruseşti cu denumirea Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO) pentru a le disocia de petrolul provenit din Rusia şi pentru a evita riscurile legate de sancţiuni şi problemele de finanţare.

Totodată, decizia tribunalului rusesc este anunţată în contextul deteriorării relaţiilor dintre preşedintele Kazahstanului şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Pe 17 iunie, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, Tokaiev, în prezenţa şefului de la Kremlin, a declarat că nu recunoaşte “formaţiunile cvasi-statale” din Donbas.

Pe 20 iunie, Kazahstanul a blocat 1.700 de vagoane de cărbune rusesc pe teritoriul său ca replică la reacţia lui Putin după refuzul lui Tokaiev de a recunoaşte autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk. Jignit, liderul de la Kremlin ar fi luat măsuri, o dovadă în acest sens fiind că, exact a doua zi după declaraţiile Kazahstanului, transportul de petrol kazah prin portul rusesc de la Novorossisk a fost suspendat.

În plus, recent, Tokaiev a declarat, la televiziunea rusă de stat, că Rusia nu a salvat Kazahstanul în timpul revoltelor din luna ianuarie şi că ţara să nu trebuie “să se plece la picioarele” Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe