Liderul grec de extremă-stânga susţine că ţara nu îşi va respecta obligaţiile de plată

Liderul elen de stânga a afirmat că ţara sa nu îşi va respecta obligaţiile de plată şi a prognozat că guvernul de coaliţie va lua în considerare revenirea la utilizarea fostei monede a ţării.
Alexis Tsipras în Parlamentul grec, iulie 2012 (Louisa Gouliamaki / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
23.07.2012

Liderul elen de stânga a afirmat că ţara sa nu îşi va respecta obligaţiile de plată şi a prognozat că guvernul de coaliţie va lua în considerare revenirea la utilizarea fostei monede a ţării.

Liderul Partidului SYRIZA, Alexis Tsipras, a declarat sâmbătă într-un interviu cu săptămânalul grec Ştiri Reale, că guvernul va "prezenta în curând" perspectiva ca Grecia să oprească utilizarea monedei euro şi să folosească din nou drahma, a raportat agenţia de ştiri Atena Macedonia.

Tsipras a apreciat că orice prelungire a acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană este "în esenţă doar o sfoară mai lungă cu care să ne spânzurăm."

Având o campanie electorală care susţinea o platformă anti-austeritate, SYRIZA a ocupat locul al doilea la alegerile recente din Grecia şi este cel mai mare partid după coaliţia de guvernământ. Tsipras s-a opus cu tărie măsurilor dure de austeritate necesare asigurării unui plan de salvare în valoare de 170 de miliarde de euro de la UE şi FMI, dar nu este pentru părăsirea zonei euro.

Pentru a spori atmosfera sumbră, premierul Antonis Samaras i-a spus fostului preşedinte american Bill Clinton, care vizita Atena duminică, că Grecia este într-o "Marea Depresiune", similară cu cea care a afectat SUA în anii 1930, a raportat Reuters.

"Aţi avut Marea Depresiune în Statele Unite", a spus el, potrivit agenţiei de ştiri. "Este exact prin ceea ce trecem acum în Grecia - versiunea noastră a Marii Depresiuni."

Până la sfârşitul anului, produsul intern brut al Greciei va fi diminuat cu aproximativ o cincime, în cinci ani de declin economic.

Ţara trebuie să îşi reducă deficitul bugetar sub 3 la sută din PIB, până la sfârşitul anului 2014, aceasta necesitând circa 14,5 miliarde de euro, a raportat agenţia de ştiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor