Liderul FARC susţine că grupul nu este slăbit

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), cel mai mare si mai vechi grup rebel marxist din ţară, a negat rapoartele conform cărora a fost slăbit, la câteva zile după ce a eliberat 10 ostatici, deţinuţi pentru mai mult de un deceniu.
Soldaţi columbieni patrulând o zonă din Miranda, Columbia, 12 ianuarie 2012 (Luis Robayo / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
09.04.2012

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), cel mai mare si mai vechi grup rebel marxist din ţară, a negat rapoartele conform cărora a fost slăbit, la câteva zile după ce a eliberat 10 ostatici ce fuseseră deţinuţi pentru mai mult de un deceniu.

Într-un video postat pe Youtube în ultimele zile, liderul grupului, Ivan Marquez, a spus că FARC "nu este slăbită", aşa cum susţinuse preşedintele columbian Juan Manuel Santos.

Clipul video a prezentat câteva sute de oameni îmbrăcaţi în uniforme militare, scandând lozinci şi ridicând armele în aer, într-o zonă dens împădurită.

FARC este considerată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Columbia, şi a luptat cu armata din Columbia timp de cinci decenii. Grupul a fost acuzat de mai multe răpiri şi trafic de droguri în ţară şi se spune că ar deţine un număr mare de ostatici, deşi numărul exact nu este clar.

Se crede că grupul a angajat sau foloseste copii-soldaţi şi tortura, şi că a comis crime extrajudiciare, care au afectat mai mulţi civili din apropiere, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite din 2005. Se crede că FARC a folosit mine antipersonal - o armă interzisă pe plan internaţional – şi a organizat atacuri teroriste ce au ucis mai mulţi civili.

Grupul a fost fondat în 1964 şi este finanţat în principal din traficul de droguri, şantaj şi minerit, în zonele pe care le controlează.

În conformitate cu o traducere a Columbia Reports, Marquez a afirmat că "ceea ce există este o confruntare intensă politică şi militară şi o mobilizare în creştere în sectoarele sociale".

"Violenţa revoluţionară, rebeliunea împotriva regimurilor nedrepte şi tiranice este un drept universal şi irevocabil", a spus el, adăugând că, în acord cu Carta ONU, grupul ar avea dreptul de a se revolta.

Anunţul vine după ce preşedintele Santos a declarat că este dispus să vorbească personal cu reprezentanţii FARC, dar a afirmat că nu au existat prea multe progrese sub conducerea curentă a grupului, potrivit unui interviu publicat recent de către publicaţia Epoca, cu sediul în Brazilia.

"Dacă există voinţă din partea lor ... voi face pace direct cu gherilele, dar asta necesită o manifestare adevărată de voinţă, deoarece experienţa din trecut faţă de procesul de pace a fost negativă", a spus el în cadrul interviului. "Gherilele s-au folosit mereu de aceste momente pentru a câştiga mai mult timp şi spaţiu pentru a respira."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor