Liderii lumii promit o acţiune în Somalia
După mai mult de două decenii fără un guvern central, Somalia covârşită de conflicte va primi asistenţă din partea puterilor lumii, în a o ajuta să facă faţă pirateriei, grupurilor militante şi foametei, dar liderii mondiali susţin că ţara trebuie să aleagă un guvern permanent.
Premierul britanic David Cameron a găzduit la Londra reuniunea a aproximativ 50 de delegaţi din diferite ţări şi organizaţii, spunând că speră că această conferinţă va reprezenta un "punct de cotitură în ajutarea poporul somalez să-şi revendice ţara", potrivit unei transcrieri a unui discurs de joi. La conferinţa au participat şi secretarul american de stat, Hillary Clinton, Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, şi preşedintele guvernului de tranziţie din Somalia.
Cameron a subliniat că, dacă nu sunt luate măsuri, lumea se va confrunta cu riscul mai multor ameninţări teroriste şi pirateriei regionale. "Aceste probleme din Somalia nu afectează doar Somalia. Acestea ne afectează pe toţi. Într-o ţară în care nu există nicio speranţă, haosul, violenţa şi terorismul prosperă. Piraţii perturbă rute comerciale vitale şi răpesc turişti", a spus el.
În ultimul deceniu, Somalia a avut o administraţie de tranziţie, care s-a limitat la capitala Mogadiscio, dar nu a avut un guvern central din 1991, când fostul dictator marxist Mohamed Siad Barre a fost răsturnat. De atunci, dictatori militari, triburi şi, cel mai recent, grupul islamist Al-Shabab afiliat Al-Qaeda, au preluat porţiuni ale ţării, considerându-le ale lor.
Secretarul Clinton a declarat că sursele financiare ale Al-Shabab, datorită legăturilor lor cu Al-Qaeda, trebuie tăiate în primul rând. Cele două grupuri şi-au anunţat alianţa în urmă cu câteva săptămâni. "Trebuie să păstrăm presiunea asupra Al-Shabaab, astfel încât influenţa sa în Somalia să continue să slăbească", a arătat Clinton, potrivit unei transcrieri.
Clinton a promis mai multe fonduri şi ajutor în formarea forţelor Uniunii Africane din Somalia în scopul ajutării lor să facă faţă grupului militant şi a exclus purtarea unor tratative cu grupul, din cauza deciziei sale de a-şi uni forţele cu Al-Qaeda, care "nu este de partea somalezilor, ci de partea haosului, distrugerii şi suferinţei."
Amnesty International a declarat joi că această conferinţă de o zi de la Londra nu a reuşit să abordeze în mod adecvat situaţia drepturilor omului în Somalia.
"Creşterea recentă a operaţiunilor militare măreşte şi vulnerabilitatea civililor la atacuri şi strămutare şi aduce mai multe arme într-o ţară deja plină cu arme", a declarat Benedicte Goderiaux, un cercetător pe probleme legate de Somalia pentru Amnesty.
Prin urmare, creşterea militarizării ţării "ar putea alimenta şi mai multe abuzuri ale drepturilor omului. La această conferinţă am sperat să văd mai multe eforturi pentru a îmbunătăţi siguranţa populaţiei somaleze," a adăugat ea.