Lider PNL: Ne trebuie o luptă la baionetă cu PSD / Alianţa cu PSD înseamnă să rămânem cu Ciolacu, care nu găseşte diploma de BAC şi care învaţă engleză acum

Robert Sighiartău (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.06.2024

PSD s-a comportat în campania de la alegeri nu ca un partener în guvernare, ci dimpotrivă, ca un adversar, ca să nu spun duşman, a declarat Robert Sighiartău, unul dintre liderii PNL care pledează pentru ruperea coaliţiei cu PSD, într-un interviu acordat Epoch Times.

Potrivit lui Sighiartău, liberalii trebuie să meargă cu candidat propriu la prezidenţiale şi nu orice fel de candidat, ci unul cu un puternic profil anti-PSD. În viziunea vicepreşedintelui PNL, idealul ar fi ca liberalii să intre în alegeri cu un tandem preşedinte-premier. Întrebat pe cine vede în acele roluri, Sighiartău a nominalizat, fără să ezite, numele lui Bolojan ca fiind cel mai potrivit.

"Ilie Bolojan ar putea juca acest rol de candidat pentru funcţia de premier şi, sigur, să devină premier, nu numai să joace acest rol de candidat, pentru că avem nevoie de oameni curajoşi în fruntea ţării ca să facă ceea ce trebuie pentru ţară.

Cred că inclusiv Nicolae Ciucă îl vede ca variantă de premier, numai că singura chestiune este că foarte mult se discută că 'domnule, ar trebui să mergem cu PSD înainte'. Păi alianţa cu PSD înainte ar însemna să rămânem cu Marcel Ciolacu, care nu găseşte diploma de BAC şi care învaţă engleză acum. Ăsta e nivelul! Şi care a promis că reduce aparatul de stat, a promis oamenilor de afaceri şi nu au redus nimic, dimpotrivă", a declarat Sighiartău.

Liberalul mai atrage atenţia că "PSD-ul deja se pregăteşte pentru introducerea impozitului progresiv, pentru noi taxe, noi biruri" iar PNL are datoria să se poziţioneze ferm contra acestor idei.

Redăm principalele declaraţii ale lui Robert Sighiartău:

Reporter: Pledaţi pentru ruperea de PSD, prezidenţiabil cu profil puternic anti-PSD... Ce susţinere aveţi în partid pentru aceste idei?

Sighiartău: E clar că mai mulţi colegi de-ai mei, în şedinţa de la PSD, au spus că PSD-ul şi în această campanie de la alegerile locale s-a comportat nu ca un partener la guvernare, ci dimpotrivă, ca un adversar, ca să nu spun duşman. E foarte clar că PSD vrea să infiltreze Partidul Naţional Liberal şi apoi să îi reducă, să spun aşa, forţa şi puterea electorală, iar Partidul Naţional Liberal este afectat, şi nu o spun eu, o spun oamenii care ne-au votat de-a lungul timpului, este afectat de această asociere. Şi atunci când intri în cea mai importantă bătălie electorală, cea pentru prezidenţiale, trebuie să ai un profil clar diferit faţă de tot ceea ce înseamnă PSD, votanţii PSD, pentru că altfel oamenii nu vor vota un partid care se află sub umbra PSD-ului.

Lucrurile sunt clare, ne trebuie o luptă la baionetă cu Partidul Social-Democrat. Eu am spus foarte clar că nu suntem credibili dacă noi rămânem la guvernare cu ei în formula asta şi că va trebui să fie un candidat care să se bată cu Marcel Ciolacu.

Reporter: Îl vedeţi pe Nicolae Ciucă fiind acel candidat? Are el profilul anti-PSD?

Sighiartău: Păi poate fi şi el, dacă îşi dă seama, mai ales în zilele astea, când ce vorbeşte de alegerile prezidenţiale şi data alegerilor, că partenerii lui nu sunt chiar aşa cum ar trebui să fie. Desigur că mai avem şi alte variante.

Reporter: Cât de credibil ar fi un Ciucă ca şi candidat anti-PSD când s-a ţinut în braţe cu PSD-ul atâta vreme?

Sighiartău: Bun, asta depinde şi de tandemul pe care îl face, pentru că noi am discutat şi în şedinţe că va trebui să facem şi să avem un tandem premier-preşedinte. Dar asta este o discuţie pe care o să o avem în partid. Eu am spus lucrurile foarte clare, trebuie să intre în bătălie cu PSD-ul domnul Ciucă. Dacă nu intră, atunci vom avea o problemă, pentru că pe dreapta sau pe zona anti-PSD sunt mai mulţi candidaţi. Iar Geoană în momentul acesta are mult electorat din urbanul mare, din diaspora, electorat care de obicei votează cu dreapta sau cu Partidul Naţional Liberal.

Iar alegerile prezidenţiale sunt alegeri, în primul rând, sigur, contează structurile, dar contează foarte mult şi omul. Şi atunci, omul ca să capaciteze alegătorii, trebuie să aibă un discurs diferit faţă de PSD, de Marcel Ciolacu, cu atât mai mult cu cât vin vremuri destul de grele, iar PSD-ul deja se pregăteşte pentru introducerea impozitului progresiv, pentru noi taxe, noi biruri.

Deci, diferenţa trebuie să fie una clară între liberalism şi socialismul lui Ciolacu, care, din păcate, vedem că şi-l impune în această guvernare. Prin plafonarea preţurilor la alimente, care este o măsură socialistă, chiar aş spune comunistă şi care nu are efect pozitiv, dimpotrivă, a menţinut inflaţia sus şi multe alte lucruri de genul acesta, plus dezechilibrele financiare pe care noi le avem în acest moment ca şi guvern şi pe care, aţi văzut că şi Comisia Europeană le-a pus deja în atenţia Consiliului European. Deci, sunt multe, multe probleme pe care eu le-am indicat demult.

Eu încă de la început am spus că această alianţă nu este bună pentru România şi nici pentru Partidul Naţional Liberal. Şi eu sper, chiar dacă sunt o voce minoritară în acest moment, să existe aceste discuţii, să avem un candidat comun pe partea dreaptă, care are un profil corect pentru România şi să avem o majoritate inclusiv fără PSD în 2024.

Reporter: O majoritate cu USR-ul? Vedeţi posibilă o nouă alianţă cu ei după eşecul din perioada Cîţu?

Sighiartău: O majoritate cu USR şi cu celelalte partide. Eu mă bucur că USR, în primul rând, cred că o va alege pe doamna Lasconi care are un alt profil faţă de ceilalţi preşedinţi. Adică ea a mutat, da, la referendum, este mai conservatoare, acceptă curentele de dreapta în partid şi atunci, da, am putea să discutăm, să vedem ce fel de alianţă ar putea exista între PNL şi USR.

Reporter: Haideţi să ne întoarcem la prezidenţiale. Vorbiţi de un tandem preşedinte-premier. Pe cine aţi vedea dumneavoastră în cele două roluri astfel încât să fie credibili şi să aibă şanse reale la alegeri?

Sighiartău: E clar că un om foarte credibil în administraţia publică locală şi care ar putea face performanţă în administraţia publică centrală este Ilie Bolojan.

Din punctul meu de vedere, România în acest moment ar avea nevoie de un reformist ca Ilie Bolojan care să vină în faţă cu regionalizarea, ca să vină în faţă cu restructurarea aparatului bugetar aşa cum a făcut-o la Bihor, deci lucruri de care România are nevoie obligatoriu ca să nu ajungă într-un impas financiar cum n-a mai avut de la criza din 2012.

Iar Ilie Bolojan ar putea juca acest rol de candidat pentru funcţia de premier şi, sigur, să devină premier, nu numai să joace acest rol de candidat, pentru că avem nevoie de oameni curajoşi în fruntea ţării ca să facă ceea ce trebuie pentru ţară.

Ilie Bolojan este respectat în partid pentru că omul acesta a vorbit puţin, dar a făcut lucruri extraordinare, iar toţi primarii, preşedinţii de consiliu de PNL se raportează sub o formă sau alta la el pentru că deja are o şcoală de administraţie bună acolo la Bihor, şi da, îl văd toţi ca o posibilă variantă de premier şi cred că inclusiv Nicolae Ciucă îl vede ca variantă de premier, numai că singura chestiune este că foarte mult se discută că „domnule, ar trebui să ducem acestea cu PSD înainte”. Păi alianţa cu PSD înainte ar însemna să rămânem cu Marcel Ciolacu, care nu găseşte diploma de BAC şi care învaţă engleză acum. Ăsta e nivelul! Şi care a promis că reduce aparatul de stat, a promis oamenilor de afaceri şi nu au redus nimic, dimpotrivă.

Deci nu poţi să faci performanţă cu oameni mici în fruntea statului. Trebuie oameni serioşi, curajoşi, care să aibă mize mari, adică să lase în spatele lor nişte reforme, nişte acţiuni concrete.

Bănuiesc că după discuţiile acestea privind data alegerilor, vom avea un birou permanent naţional unde vom discuta foarte serios lucrurile acestea şi inclusiv strategia pentru prezidenţiale

Reporter: Şi prezidenţiabil, pe cine aţi văzut, dumneavoastră, cel mai credibil prezidenţiabil? Pe cine credeţi că ar trebui să testeze PNL-ul în sondaje?

Sighiartău: Există mai multe variante. Pe Nicolae Ciucă, pe Ilie Bolojan, pe Emil Boc, mai multe variante de prezidenţiabil. Un tânăr ar putea fi o variantă de testat, pentru că acum ştim că foarte mulţi tineri participă la vot.

Reporter: Cum vedeţi rezultatul alegerilor? Mă refer la cele locale, pentru că la europarlamentare aţi avut listă comună cu PSD. S-au pierdut mai multe consilii judeţene.

Sighiartău: Da, eu am spus că, deşi procentul arată bine, că vorbim de 29%, procent politic, avem o problemă pentru că am pierdut şase consilii judeţene. Asta înseamnă mai multă putere la PSD, mai multă forţă inclusiv în alegerile care vin, pentru că PSD-ul, prin sistemul lor baronial, foloseşte foarte eficient infrastructura de partid şi după aceea are un avantaj, inclusiv în alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Este o pierdere pentru noi... Timişul, Caraş-Severin, toate aceste consilii judeţene pe care le-am pierdut, Maramureşul, sunt pierderi foarte mari. Şi da, trebuie să facem analize clare pentru că este un minus, este un regres, pentru că am pornit de la 18 şi am ajuns la 12. Am pierdut şi 3 municipii reşedinţă de judeţ. Se pare că această alianţă, aşa cum am spus mai înainte, pentru că din cauza asta am pierdut în mare parte, ne-a tras puţin în jos.

Eu am fost în campania aici la Bistriţa, împotriva unui baron, greu de dat jos! Am luat 35%, 11.000 de voturi peste partid. Motivul pentru care eu am luat peste Partidul Naţional Liberal 11.000 de voturi este pentru că oamenii au apreciat poziţia mea diferită faţă de PSD şi mi-au reproşat această alianţă la nivel naţional cu PSD-ul. Foarte mulţi oameni, pentru că PNL-ul era văzut totdeauna ca o alternativă la PSD şi exact opusul modului lor de a face politică.

Reporter: După prezidenţiale vin parlamentarele, cum le vedeţi? Ce scor ar trebui să scoată liberalii?

Sighiartău: Eu am spus foarte clar că trebuie să mergem separat la alegeri. Că orice alianţă cu PSD, pe noi ne afectează foarte mult, pentru că electoratul nostru este pretenţios şi trebuie să mergem pe propriile picioare şi la prezidenţiale şi la parlamentare.

Iar Partidul Naţional Liberal, mai ales dacă câştigăm alegerile prezidenţiale care sunt înainte, trebuie să câştige alegerile parlamentare. Dacă ai preşedintele României cu bonusul pe care ţi-l oferă după câştigarea alegerilor, ar trebui să îţi dea un vânt în pupă şi să câştigăm alegerile. E prea devreme să vorbim acum de procente, dar obiectivul ăsta trebuie să fie, dacă ne batem să câştigăm prezidenţialele.

După aceea, următorul obiectiv trebuie să fie câştigarea alegerilor parlamentare.

Reporter: La ce scor consideraţi că ar trebui şeful partidului să-şi dea demisia?

Sighiartău: Asta este o întrebare care iarăşi trebuie să aibă un repet, pentru că, dacă câştigi alegerile cu 25%, scorul este bun, că ai câştigat alegerile. Deci nu putem discuta acum despre ce scor ar trebui să aibă un preşedinte sau altul la parlamentare, când, înainte de parlamentare, ai de fapt cel mai important examen. Pentru că alegerile prezidenţiale, de fapt, este principala bătălie care dă o direcţie, inclusiv pentru alegerile parlamentare.

De aici pornesc toate lucrurile. Dacă Partidul Naţional Liberal intră în turul 2, în momentul ăla, şansele ca să câştigăm sunt foarte mari, pentru că electoratul de dreapta este majoritar în România sau anti-PSD. Şi după asta, sigur că partidul care a dat preşedintele României are totdeauna un bonus, cum am avut şi noi în 2019, 2014, pe care trebuie să-l fructificăm după două săptămâni, când vor fi alegerile parlamentare, în 8 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor