Liberalii se aşteaptă la o "renaştere" economică în România. Dau exemplu situaţia din Germania şi invocă efectele post-pandemie

Liberalii dau asigurări că nu vor creşte taxele anul viitor şi se aşteaptă la vremuri mai bune din punct de vedere economic. "Lumea şi-a terminat banii strânşi după pandemie şi s-a oprit din a cumpăra foarte mult", dar acum urmează să-şi revină, a opinat consilierul local PNL Sector 1 Daniel Ciungu, în emisiunea "Politica Zilei" realizată de Ioana Constantin.
Nu la fel se văd însă lucrurile prin ochii opoziţiei. "Una este retorica politică a celor de la guvernare şi alta e realitatea", a subliniat liderul PMP Marius Paşcan.
Jurnalistă: Ministrul Boloş vorbea într-un interviu despre faptul că ne dă asigurări că la anul nu vom avea nicio creştere de TVA, o chestiune care îngrijora destul de mult, şi că nu se trece la impozitare progresivă. Asta e o promisiune. Domnul Iohannis a zis că nu e nicio criză şi să nu ne fie teamă de majorări de taxe şi impozite la anul. Acum, de la voi, de la liberali, cum se vede treaba asta?
Daniel Ciungu (PNL): Ministrul Boloş a mers pe ideea simplă a principiului liberal de cotă unică. Nu acceptăm impozitare progresivă şi dorim să continuăm cu cota unică. Considerăm că a ajutat din punct de vedere economic ţara noastră şi că trebuie să continuăm în acest fel. De asemenea, am spus foarte clar că nu suntem de acord cu creşteri de taxe şi impozite la anul. Într-adevăr, ne uităm la o situaţie dificilă şi aici vorbesc din experienţa mea din mediul privat, nu neapărat de la stat, să spunem.
La nivel european, foarte multe industrii, şi o vedem şi în industria germană în momentul de faţă, au în continuare o scădere şi aşteaptă foarte mulţi în septembrie, octombrie, o creştere din nou a producţiei industriale, toate firmele private din diferite industrii. Deci nu e ceva specific, să spunem. Şi de asta putem vorbi despre o criză, am putea-o numi de producţie, dacă vreţi.
De fapt, propriu-zis, lumea şi-a terminat banii strânşi după pandemie. S-a oprit din a cumpăra foarte mult. Inflaţia aceasta momentan s-a liniştit şi atunci e o criză şi de producţie. Dar o criză de producţie, de obicei, înseamnă concedieri scurte pe câteva luni de zile. După aceea, lumea se re-echilibrează şi reîncepe să cumpere, reîncepe să producă. Şi această reîncepere a producţiei este aşteptată inclusiv în Germania în octombrie, noiembrie. De asta se speră ca şi finalul de an să fie mult mai bun decât începutul şi anul viitor să fie mai bun.
Jurnalistă: Eu sper să fie mai bun pentru România, dar toţi economiştii, la nivel global, vorbesc despre criză.
Daniel Ciungu: De ce vorbesc de Germania? Pentru că noi exportăm cel mai mult în Germania.
Jurnalistă: Eu ştiu asta. În România lucrurile nu arată prea bine. Pentru că pe cifre, pe hârtie, stăm bine, dar românii nu simt asta când cumpără ceva, cu calitatea vieţii lor, cu nivelul de trai. Lucrurile sunt din ce în ce mai rele. Şi nu mă refer doar la categorii vulnerabile. A crescut această stare de sărăcie şi sărăcire, pauperizare spre zona de mijloc, clasa de mijloc.
Marius Paşcan (PMP): Da, exact. Şi una este retorica politică a celor de la guvernare şi alta e realitatea. În esenţă, la ce să ne aşteptăm altceva, câtă vreme a crescut preţul la combustibil, automat acesta se rostogoleşte în toate alimentele.
Vedeţi, continuă creşterea la nivel de produse agroalimentare, deşi noi suntem într-un sezon de producţie agricolă şi ar trebui să vedem scăderi de preţuri. În schimb, şi în pieţele agroalimentare sunt foarte sus preţurile la alimente, chiar la alimentele de sezon. Pe de altă parte, vedeţi că România este, după Ungaria, cu cel mai mare tarif pe spot la energia electrică pe piaţa bursieră a Germaniei.
Şi ne spune, sigur, premierul. Într-adevăr, e plafonat preţul la energie până anul viitor, deci nu suferă populaţia, dar suferă pentru că noi subvenţionăm din bugetul public, din banii românilor, preţul la energie. Prin urmare, tot pe seama noastră a României se întâmplă aceste...
Jurnalistă: Şi firmele au cel mai mare preţ.