Liber la afaceri pentru parlamentari. Senatul adoptă un nou proiect de lege controversat

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Cu 86 de voturi "pentru", 43 "împotrivă" şi o singură abţinere, senatorii României au decis să adopte un controversat proiect de lege care le oferă parlamentarilor posibilitatea de a face parte din conducerea societăţilor comerciale fără a mai fi declaraţi incompatibili.

Agenţia Naţională de Integritate critică dur proiectul de lege iniţiat de mai mulţi senatori, în frunte cu Cristiana Anghel, care urmăreşte să le ofere parlamentarilor posibilitatea de a face parte din conducerea societăţilor comerciale fără a mai fi declaraţi incompatibili, reiese dintr-un comunicat remis joi de agenţie.

În prezent, legea prevede că parlamentarii care au şi "funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor în societăţi comerciale" sunt incompatibili.

Un grup de senatori, în frunte cu Cristiana Anghel, nu au fost însă mulţumiţi cu această prevedere şi au iniţiat acest proiect de lege adoptat astăzi care modifică legea astfel încât un parlamentar să scape de incompatibilitate dacă face parte din conducerea unei firme care nu are o activitate "sistematică şi efectivă". Cu alte cuvinte, nu va fi nicio problemă dacă un parlamentar face parte din conducerea unei companii care are contracte mari, dar mai rare.

"Propunerea legislativă poate fi considerată o piedică pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în România şi care poate genera efecte negative asupra transparenţei şi legalităţii procesului decizional, afectând, totodată, angajamentele asumate de România prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a fost reacţia Agenţiei Naţionale de Integritate.

Senatorii interesaţi de această schimbare susţin însă că proiectul lor de lege este menit să uşureze instanţele de procesele birocratice care aduc deservicii statului de drept:

"Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijenţe, ceea ce duce inutil la consum de timp şi bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată şi chiar s-a uitat de ele.

Aceste situaţii au fost constatate de ANI, care, conform legislaţiei actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situaţii, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanţele judecătoreşti din teritoriu, până la ÎCCJ. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept".

Pe de altă parte, ANI a evidenţiat că legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilităţile aplicabile calităţii de parlamentar, neavând nicio relevanţă dacă acesta a exercitat, în fapt, calitatea care îi aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfăşurat sau nu vreo activitate în cadrul societăţii comerciale, sau dacă respectiva societate comercială a realizat sau nu a realizat vreun venit.

"Considerăm că nu se poate exercita, în deplină legalitate, o funcţie de demnitate publică care obligă la respectarea principiului interesului naţional, dacă în acelaşi timp persoana este angrenată şi are interese şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea acestor două calităţi, respectiv cea de parlamentar şi cea de persoană deţinând anumite calităţi în cadrul unei societăţi comerciale, ar duce la atingerea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept.

Mai mult, opinăm că nu se justifică promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea în legalitate a unei situaţii de incompatibilitate, cu atât mai mult cu cât pe rolul instanţelor de judecată există litigii având ca obiect incompatibilitatea prevăzută de art. 82 din Legea nr. 161/2003, litigii în care instanţele de fond au menţinut ca temeinice actele emise de ANI, în vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor legale", mai transmite ANI.

Odată trecut de Senat, controversatul proiect de lege mai are doar un pas până la adoptarea finală - Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Iniţiatorii proiectului de lege: Anghel Cristiana-Irina - senator PC; Banias Mircea-Marius - senator PC; Butunoi Ionel-Daniel - senator PSD; Duruţ Aurel - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Cristian-Dănuţ - senator PC; Mocanu Victor - senator PSD; Păran Dorin - senator PNL; Saghian Gheorghe - senator PSD; Cioată Cezar - deputat PC; Deaconu Mihai - deputat PP-DD; Galan Constantin - deputat Independent; Irimie Vicenţiu-Mircea - deputat PC; Moldovan Ioan - deputat PC; Negruţ Cornelia - deputat PC; Tănăsescu Claudiu-Andrei - deputat PC.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.