Letonia supără Rusia cu legea cetăţeniei
Preşedintele Letoniei, Andris Berzins, a promulgat Legea privind cetăţenia, adoptată de parlamentul republicii la 9 mai. Această lege admite deţinerea de paşapoarte ale altor ţări de către cetăţenii letoni, însă Rusia nu figurează pe listă. Potrivit cotidianului rus Kommersant, în pofida recomandărilor organizaţiilor internaţionale, în lege nu a fost inclus nici punctul privind acordarea automată a cetăţeniei letone pentru copiii 'necetăţenilor', fapt care în perspectivă ar pune punct instituţiei de 'necetăţenie'. Moscova consideră noua lege discriminatorie şi atenţionează în legătură cu 'experimentul etnologic' de la Riga, unul 'fără precedent pentru Europa contemporană'.
Potrivit documentului semnat de Berzins, pe lista ţărilor a căror cetăţenie poate fi obţinută fără pierderea paşaportului leton au fost incluse ţări membre ale Uniunii Europene (UE), Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), Australia, Noua Zeelandă, Brazilia şi ţări cu care Letonia a încheiat un acord privind dubla cetăţenie. Pe listă nu figurează Rusia, alte ţări din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi Israelul, precizează cotidianul rus menţionat.
În plus, legea înăspreşte 'regulile de naturalizare': oamenii cu vârste de peste 45 de ani trebuie să demonstreze că au locuit în permanenţă în Letonia în timpul ultimilor 5 ani.
În pofida faptului că noua redactare a legii nu prevede obţinerea automată a cetăţeniei de către copiii 'necetăţenilor', după cum i-au recomandat Letoniei instituţii internaţionale, inclusiv comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei şi înaltul comisar pentru minorităţi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), procedura de obţinere a cetăţeniei de către astfel de copii a fost înlesnită. Acum, acest lucru poate fi făcut la dorinţa unuia dintre părinţi, imediat după naştere.
După cum subliniază Kommersant, legea a fost semnată de preşedintele Berzins în pofida solicitării celei mai mari formaţiuni de opoziţie din Letonia, 'Centrul concordiei', ce reprezintă interesele locuitorilor rusofoni ai Letoniei, de a o retrimite pentru o nouă dezbatere în parlament. De altfel, după semnarea legii, preşedintele a trimis totuşi scrisoarea în parlament, cu apelul de a continua perfecţionarea ei, pentru ca în perspectivă lista statelor a căror cetăţenie o pot deţine letonii să poată fi extinsă.
În opinia Ministerului de Externe al Rusiei, 'autorităţile letone continuă să escaladeze situaţia în jurul problemei privind necetăţenia în masă, fără precedent pentru Europa contemporană, şi să ignore obligaţiile internaţionale ale Letoniei'.
'Noul experiment etnopolitic al puterii de la Riga, care transformă minorităţile naţionale în 'eterne paria' ale statului în care s-au născut şi au trăit toată viaţă, atestă în mod elocvent deficitul de democraţie din Letonia. Sperăm ca UE, care şi-a asumat în timpul aderării Letoniei la această organizaţie obligaţia de a garanta apărarea oamenilor şi persoanelor care se consideră minorităţi, să dea acestui lucru o nouă obiectivă', se spune în comentariul Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse pe marginea 'Legii privind cetăţenia' adoptată de parlamentul leton.