Leonard Orban: Până în vară nu putem avansa în ceea ce priveşte Schengen

Ministrul desemnat al afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, la audieri, că nu putem avansa până în vară în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, întrucât Olanda nu şi-a schimbat poziţia după raportul interimar publicat miercuri.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2012

Ministrul desemnat al afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, la audieri, că nu putem avansa până în vară în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, întrucât Olanda nu şi-a schimbat poziţia după raportul interimar publicat miercuri.

"Situaţia este foarte clară în momentul de faţă, s-a ajuns la o soluţie de compromis care a fost negociată îndelung cu Franţa şi Germania. Din păcate, două state membre au avut ezitări şi nu au putut accepta această variantă. În momentul de faţă, poziţia Finlandei nu este foarte clară, dar este evident mult mai flexibilă decât cea a Olandei. Problema rămâne cu ce se întâmplă cu decizia la nivelul autorităţilor olandeze. Şi, aşa cum ne-a spus astăzi ministrul afacerilor europene, domnul Knapen, o schimbare a poziţiei Olandei va putea să fie luată de-abia după prezentarea raportului din vară al Comisiei Europene privind MCV. Ceea ce înseamnă, încerc să traduc această chestiune, că până în vară nu vom putea avansa în ceea ce priveşte această decizie", le-a spus Orban membrilor comisiilor de afaceri europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knapen, a declarat, după publicarea raportului interimar, că progresele în lupta anticorupţie sunt vizibile mai ales în România, dar Olanda trebuie să vadă două rapoarte CE pozitive, consecutive, pentru a susţine aderarea la Schengen.

În aceste condiţii, ministrul desemnat Leonard Orban a avansat ideea schimbării soluţiei de compromis, care nu a dat rezultate.

"Soluţia de compromis la care am ajuns nu mai e de actualitate şi (...) să venim cu altă opţiune, să insistăm pentru altă opţiune - o singură decizie şi poate cu două date de aderare, pentru că soluţia de compromis implica două decizii care să fie luate şi două date de aderare" la Schengen, a spus Leonard Orban, fără a da detalii.

Compromisul la care se ajunsese cu Franţa şi Germania era acela al aderării în etape - mai întâi cu graniţele maritime şi aeriene, iar ulterior, dacă România şi Bulgaria reuşesc să câştige încrederea partenerilor europeni, şi cu graniţele terestre.

Obiectivul guvernului Ungureanu este aderarea României la Schengen până la sfârşitul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor