Viitorul sună 'bine'. Modificări de Cod Fiscal în stil PSD

Guvernul pregăteşte modificări ale Codului Fiscal taxându-i suplimentar pe cei cu salarii mari dar scutindu-i, în schimb pe cei ce încasează dividende şi chirii de plata de CASS pentru acestea.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

După ce a reuşit să majoreze pensiile mari printr-o lege catalogată drept ipocrită de opoziţie, în timp ce pensiile mici au rămas la fel de mizere ca până acum, coaliţia la putere pregăteşte şi modificarea Codului Fiscal. Potrivit proiectului de lege obţinut de Profit.ro., salariaţii vor datora contribuţiile de pensie şi de sănătate la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu 5 salarii medii brute, fiind eliminat. Însă pe de altă parte, salariaţii, PFA şi pensionarii care au şi venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, dar şi din chirii, vor fi scutiţi de CASS pentru acestea, arată sursa citată.

Principalele noutăţi pe care le aduce noul proiect sunt:

- introducerea scutirii de CASS pentru persoanele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, arendă) concomitent cu salarii, pensii sau PFA;

- reintroducerea scutirii de CASS pentru cei care au venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, concomitent cu salarii, pensii sau PFA;

- eliminarea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru salariaţi la plata contribuţiilor, atât CAS, cât şi CASS.

Astfel, este reintrodusă scutirea de CASS pentru cetăţenii care realizează venituri din investiţii, precum dobânzi şi dividende, şi/sau din alte surse pentru aceste venituri dacă în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Amintim că de la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal – legea 227/2015, scutirea era eliminată, astfel încât salariaţii, pensionarii, PFA urmau să achite CASS pentru dividende, dobânzi şi drepturi de autor. Coaliţia la puterea va elimina însă acest lucru, impunând, în schimb, eliminarea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru salariaţi la plata contribuţiilor, atât CAS, cât şi CASS.

Articolul integral poate fi citit aici

Ulterior apariţiei în presă a informaţiilor despre proiectul de modificare a Codului Fiscal, premierul Grindeanu a declarat că eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se impunea CAS şi CASS va asigura venituri suplimentare la buget de 1,9 miliarde lei, din care se va putea acoperi integral majorarea salariului pentru angajaţii din cultură, creşterea pensiei minime de la 1 martie, transport gratuit pentru toti studenţii şi dublarea burselor acestora.