Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni a picat la CCR

Proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni, care a fost atacat la CCR de Guvernul Cioloş, este neconstituţional.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.02.2017

La finele lunii octombrie, Guvernul Cioloş a decis să conteste la Curtea Constituţională legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, iar marţi instanţa i-a dat câştig de cauză.

"Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a admis că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modificate practic aproape soluţiile legislative, toate articolele.

Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când se schimbă soluţiile substanţiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului. Faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopte legea “într-un mod numai ei propriu”, fiind nevoie să ţină cont şi de expresia textelor adoptate în prima Cameră", a declarat şeful CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor de reconversie la data încheierii contractului este greşită şi nu corespunde unor directive europene. "Aici instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii", a adăugat magistratul.

În acelaşi timp, Valer Dorneanu a precizat că nu judecătorii trebuie să dea soluţiile de punere în aplicare a legislaţiei: "Nu suntem noi chemaţi şi puşi să dăm soluţiile de punere în aplicare a legislaţiei".

De ce a atacat legea Guvernul Cioloş

"Am încercat să-mi fac datoria faţă de cei pentru care am susţinut această lege cu amendamentele pe care le-am propus pentru ca legea să rezolve problemele oamenilor în dificultate şi nu ale speculatorilor, care au luat credite de milioane. Dacă nu trimiteam noi legea, acum, înainte de a intra în vigoare, la Curtea Constituţională, ea putea să-şi facă efectul şi să fie contestată de unele bănci mai târziu, cu rezultate dezastruoase pentru beneficiari în cazul în care ar fi fost găsită cu elemente de neconstituţionalitate atunci", a explicat la vremea respectivă Dacian Cioloş.

Reamintim că legea respectivă a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce a fost eliminat atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50%. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor