Legea Energiei a primit raport favorabil în Comisia de industrii

Camera Deputaţilor. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
13.06.2012

Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a dat, miercuri, raport favorabil pentru Legea Energiei cu unanimitate de voturi.

Preşedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, a susţinut, miercuri, că odata cu punerea în aplicare a Legii Energiei Eletrice şi a Gazelor Naturale, “băieţii deştepţi” dispar, niciun contract nemaiputând fi făcut “în spatele uşilor închise”. “Unele (modificări – nr. red ) se referă la furnizare, subiectul cel mai sensibil din ultimii ani referitoare la băieţii deştepţi, respectiv începând de la apariţia acestei legi, băieţii deştepţi dispar ca urmare a constrângerilor pe care le impune Legea Energiei Electrice şi Gazelor Naturale. Sunt obligaţi producătorii să pună în piaţă în mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial toată cantitatea de energie electrică, respectiv gaze naturale. Cu alte cuvinte, niciun contract nu se mai poate desfăşura în spatele uşilor închise. De asemenea, există o prevedere expresă legată de furnizare ca şi procent care îi rămâne furnizorului, aici am avut în vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de Autoritate pe zona casnică şi acela a fost luat ca repes şi atât le este lăsat furnizorilor. Diferenţa, oricare ar fi ea până la preţul final, este colectată de către statul român într-un Fond de Siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, pentru că în aceşti ani ei nu au participat deloc la siguranţa sistemului”, a explicat Iulian Iancu.

De asemenea, Iancu a punctat că există prevederi care îi protejează pe consumatorii vulnerabili. „Sunt prevederi care se adresează consumatorilor vulnerabili protejându-i, tinând cont de nivelul de salarizare, de vârstă, de sănătate. Există reglementări speciale pentru aceste categorii sociale care vor fi realizate în comun de ministerul muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Autoritatea de Reglementare”, a adăugat Iancu.

Întrebat cu cât va creşte preţul la energia electrică şi la gazele naturale, deputatul Iulian Iancu a precizat că „niciodată un legiuitor nu va putea da un indicator de creştere de preţ”. „El va fi stabilit în urma aplicării metodologiei de către ANRE. Numai Autoritatea de Reglementare poate să spună acest lucru şi numai după o analiză atentă a costurilor operatorilor. Cu alte cuvinte, abia acum cât ANRE devine independentă, trecând în subordinea Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat astăzi, abia de aici Autoritatea poate să arate public care sunt costurile reale şi preţurile reale”, a mai declarat Iancu.

El a relatat că nu se aşteaptă la „creşteri exponenţiale”, aşa cum s-a întâmplat până în prezent. „Aceste lucruri ar fi fost valabile dacă mergeam în inerţie, aşa cum s-a întâmplat acum o lună. De aici încolo, pârghiile pe care le oferă legea şi protecţia pe care o avem punând în mod transparent întreaga cantitatea de energie oferă o rezervă de câteva sute de milioane de euro, care acum se îndreaptă şi spre consumatorii care până astăzi au fost afectaţi. Nu aş mai fi atât de sigur de creşteri exponenţiale aşa cum s-a întâmplat până în prezent”, a explicat deputatul Iancu.

Furnizorul nu poate avea un profit mai mare de 8% din veniturile obţinute cu energia electrică, iar oricare ar fi diferenţa, aceasta se va duce la Fondul de Siguranţă a Sistemului Energetic Naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor