Legea "defăimării sociale". PNL denunţă "politica pumnului în gură" şi ameninţă că va ataca iniţiativa la CCR

Legea "defăimării sociale" iniţiată de Liviu Dragnea a stârnit ample controverse în spaţiul public, şeful PSD fiind acuzat că vrea să instituţionalizeze poliţia politică a gândirii şi liberei exprimări. Liberalii au reacţionat şi ei ameninţând că vor merge la CCR dacă legea trece de Parlament.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Florin Chirila/Epoch Times)

PNL nu este de acord cu "politica pumnului în gură" promovată de şeful PSD Liviu Dragnea şi va ataca la Curtea Constituţională aşa-numita lege a "defăimării sociale" în cazul în care aceasta va fi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, a declarat marţi şefa liberalilor Alina Gorghiu.

Şefa PNL este de părere că PSD atentează la drepturile şi libertăţile românilor. "Legea denumită pompos "împotriva defăimării sociale" este de fapt o lege a cenzurii prin care PSD vrea să reducă la tăcere online-ul. De ce? Pentru că în online, ideile circulă liber şi împotriva PSD."

De altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea pentru că iniţiativa reprezintă "un atentat la libertatea de expresie".

"Prevederile acestei legi sunt periculoase şi reprezintă un atentat la libertatea de expresie garantată de Constituţia României. Libertatea de exprimare este un drept care trebuie apărat cu orice preţ, iar limitarea lui înseamnă un regres şi o pierdere în termeni de democraţie.

Liviu Dragnea forţează mâna propriilor parlamentari şi le cere să voteze o lege anti-democratică, translatând politica de partid, politica pumnului în gură, la nivel de lege", se arată într-un comunicat PNL.

Cu o zi în urmă, Comisia Juridică şi Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil legii preşedintelui PSD. În urma unor modificări aduse în comisii, plafonul maxim al amenzii pentru defăimări aduse unui grup social a fost mărit de la 60.000 lei la 100.000 de lei. Valoarea amenzii pentru defăimare vizând o persoană fizică se majorează de la 1.000 lei la 30.000 lei.

Potrivit textului legii, defăimarea socială este: "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social", prin grup social înţelegându-se "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA."

Reamintim că legea lui Dragnea a fost adoptată pe 7 octombrie de Senat, stârnind numeroase critici în rândurile societăţii civile.

Iniţiativa este de sorginte comunistă, contrară jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi specifică statului totalitar. Vine dintr-una din cele mai retrograde zone ale securităţii şi partidului comunist!", declara la momentul respectiv, pentru Epoch Times, avocatul Antonie Popescu.

Iniţiator al acestei legi extrem de controversate, Dragnea a declarat că actul normativ n-a fost gândit "nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană.

"Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc.", a declarat Dragnea, citat de Hotnews.

Pe de altă parte, acelaşi Dragnea declarase şi că amenzile vor fi prevăzute la un nivel simbolic, însă aşa cum s-a văzut, "simbolicul", iniţial de 60.000 de lei, a fost ridicat la 100.000 lei.

Amenzile se vor aplica oricărei defăimări făcute în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe reţelele de socializare.

Legea e "o reglementare a cenzurii pe Facebook şi un pumn în gură dat ziariştilor" a comentat deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de B1 TV.

Potrivit sursei citate, amenzile se vor aplica în baza unei decizii date de un departament special creat în cadrul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, fără o decizie a unei instanţe. Persoana care se consideră vizată poate formula către instanţă o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare sau anularea situaţiei create prin defăimare.