Legea care dinamitează protestele! Carmen Dan, acuzată că vrea să instaureze statul poliţienesc

Prevederile anti-proteste din proiectul de lege privind statutul poliţistului promovat de Ministerul de Interne trebuie să dispară, a tras un semnal de alarmă Uniunea Salvaţi România.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Propunerile de modificare la statutul poliţistului, promovate de Ministerul de Interne condus de Carmen Dan, urmăresc să transforme România într-un stat poliţienesc şi să intimideze cetăţenii care participă la proteste împotriva abuzurilor puterii deţinute de PSD-ul lui Liviu Dragnea, au acuzat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, parlamentarii USR Florina Presadă şi Adrian Prisnel.

"Noul statut oferă puteri discreţionare poliţiştilor care vor avea dreptul să legitimeze şi să conducă la sediul poliţiei orice persoană, nu doar pe acelea care sunt suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale. Câteva dintre modificări stabilesc contravenţii şi infracţiuni pentru situaţii care în mod evident au legătură cu protestele, deşi acest lucru nu este specificat în mod explicit", se arată în comunicatul citat.

Cei doi parlamentari anunţă că USR va trimite un punct de vedere Ministerului de Interne în care va cere eliminarea acestor articole.

"PSD trimite protestatarii să demonstreze în câmp, sub ameninţarea amenzii contravenţionale. Scandările şi folosirea unor obiecte care produc zgomote, vuvuzelele de exemplu, ori a unor instrumente muzicale, în vecinătatea imobilelor de locuit, devin contravenţii. Locuinţe sunt şi în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei şi cam oriunde în Bucureşti. Orice persoană care împiedică poliţia să constate această contravenţie poate face închisoare până la 3 ani", a explicat deputatul Adrian Prisnel.

La rândul său, Florina Presadă a remarcat că puterea e vizibil deranjată de protestele cetăţenilor împotriva derapajelor pe care le comite coaliţia PSD-ALDE.

"Au început cu OUG13, continuă cu nişte legi aberante de aservire a justiţiei şi o serie de experimente fiscale. Incapabili să-şi susţină iniţiativele prin existenţa unui interes public în toate aceste demersuri, preferă să adopte legi care să descurajeze vocile critice şi protestul. Aceste iniţiative, care urmăresc intimidarea mişcărilor de protest, sunt o ruşine pentru un partid politic care pretinde că înţelege cum funcţionează democraţia", acuză senatoarea.

Adrian Prisnel, care a monitorizat abuzurile autorităţilor în aplicarea legii adunărilor publice, enumeră câteva dintre metodele folosite pentru a împiedica protestele şi intimida pe protestatarii.

"Am cerut primăriilor marilor oraşe să-mi pună la dispoziţie notificările pentru proteste şi am constat că îşi pun ONG-urile de casă să notifice proteste în locurile tradiţionale pentru manifestaţiile legitime. Potrivit legii, nu pot avea loc două adunări publice în acelaşi loc. Jandarmeria aplică amenzi uriaşe pentru că protestele ar fi neautorizate, deşi, aşa cum admite într-un răspuns la o interpelare pe care i-am adresat-o, chiar Carmen Dan atestă faptul că Primăria trebuie doar notificată. Mai nou, chiar în Piaţa Victoriei, Primăria a anunţat că începe lucrări edililitar-gospodăreşti, respectiv dezinsecţie, legea interzicând desfăşurarea unor adunări publice în aceste condiţii", a declarat Adrian Prisnel.

USR lucrează la o nouă Lege a adunărilor publice, textul care se aplică în prezent datând din 1991.