Le Figaro: România, admonestată de Uniunea Europeană

În pofida avertismentelor venite de la Bruxelles, premierul român Victor Ponta nu a renunţat la încercările de a pune sub control justiţia din ţara sa, scrie miercuri cotidianul francez Le Figaro, care apreciază că raportul Comisiei Europene publicat în aceeaşi zi este 'lipsit de surprize'.
Epoch Times România
30.01.2013

În pofida avertismentelor venite de la Bruxelles, premierul român Victor Ponta nu a renunţat la încercările de a pune sub control justiţia din ţara sa, scrie miercuri cotidianul francez Le Figaro, care apreciază că raportul Comisiei Europene publicat în aceeaşi zi este 'lipsit de surprize'.

'Lipsa de respect faţă de independenţa justiţiei rămâne îngrijorătoare' în România, constată Bruxelles-ul, adăugând că 'rămân multe de făcut pentru a atinge obiectivele' stabilite de Uniunea Europeană, notează ziarul francez.

La şase luni după criza politică ce l-a opus preşedintelui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta asigură că şi-a ţinut promisiunile în materie de respectarea statului de drept. Trebuie recunoscut totuşi că nu a renunţat la intenţia a a-i ţine sub control pe micii magistraţi puţin prea zeloşi penrtru gustul său, este de părere Le Figaro.

În România, marea corupţie este cel mai răspândit flagel. Mult timp criticată pentru incapacitatea sa de a lupta împotriva traficului de influenţă, a conflictelor de interese sau a deturnării de fonduri publice, România dispune azi de un arsenal de instituţii care şi-au demonstrat competenţele. Între acestea, Direcţia naţională anticorupţie (DNA), devenită coşmarul elitelor româneşti.

DNA afişează un panou de trofee impresionant, continuă Le Figaro: 4700 de procese în şase ani, privitoare la circa 15 miniştri, 20 de parlamentari, 500 de ofiţeri de poliţie şi chiar un fost prim-ministru, Adrian Năstase. Mentorul lui Victor Ponta, acesta a fost condamnat, anul trecut, la doi ani de închisoare cu executare, dar ar urma să beneficieze în scurt timp de eliberare anticipată. Pentru a ajunge la aceste rezultate, a fost nevoie de presiunile repetate ale Uniunii Europene şi de ceva voinţă politică.

Dar, pe fondul crizei economice şi al scăderii popularităţii preşedintelui român, proastele obiceiuri au revenit, menţionează Le Figaro, evocând o 'reluare a ostilităţilor'. În iulie anul trecut, coaliţia de centru-stânga condusă de Ponta a încercat fără succes să-l răstoarne pe şeful statului, garantul unei justiţii independente care îi ameninţa interesele. Avertismentele Bruxellesului şi SUA au permis calmarea jocului - până când Victor Ponta a fost reînvestit în funcţie după victoria formaţiunii sale la legislativele de la 9 decembrie: parlamentul a reluat imediat ostilităţile, blocând cererile de ridicare a imunităţii a trei deputaţi. Guvernul lui Victor Ponta i-a venit în ajutor propunând, săptămâna trecută, amendarea statutului aleşilor astfel încât să li se sporească imunitatea.

Deşi considerat 'inoportun' de societatea civilă şi de unii aleşi, inclusiv din rândurile majorităţii, proiectul a fost adoptat imediat. De acum înainte, legislativul va putea revoca prin vot reţinerea unui ales prins în flagrant delict, în cazul în care este de părere că o asemenea măsură 'nu este justificată'. Douăzeci şi trei de parlamentari se află actualmente sub urmărirea justiţiei, menţionează Le Figaro.

În prezent, în centrul confruntării se află posturile-cheie de procuror general şi şef al DNA. Candidaţii propuşi de ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, au fost consideraţi incompetenţi de Consiliului Superior al Magistraturii. Argumentând cu o 'lipsă de transparenţă în procesul de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei', preşedintele Băsescu a refuzat numirea acestora, declanşând astfel o nouă înfruntare de forţe cu inamicul său declarat, mai scrie Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor