Lavrov, noi acuzaţii împotriva României: Regimul instalat la Chişinău, condus de români, calcă exact pe urmele regimului de la Kiev

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Maxim Shemetov/AFP via Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia face apel la conducerea Republicii Moldova să reia negocierile în formatul 5+2. Remarcile sale vin la scurt timp după ce Transnistria a cerut protecţie din partea Moscovei.

"Am reacţionat deja, făcând apel la regimul de la Chişinău condus de cetăţeni români, care nici măcar nu ascund că vor să ataşeze Republica Moldova la România, să înceteze să blocheze procesul de negociere", a declarat Lavrov vineri, la Forumul Diplomaţiei din Antalya.

Formatul internaţional 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor Transnistriei în contextul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a spus Lavrov.

"Iar conducerea română de la Chişinău încearcă să ruineze acest format", a adăugat el, citat de Interfax.

Întrebat ce ar putea face Rusia pentru a se asigura că apelul Transnistriei pentru protecţie în faţa presiunilor din partea Chişinăului nu alimentează tensiunile din regiune, Lavrov a răspuns:

"Această întrebare ar trebui adresată celor care au provocat această declaraţie a Parlamentului transnistrean, în primul rând regimului care s-a instalat la Chişinău, care calcă exact pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce este rusesc".

Autorităţile moldoveneşti, "împreună cu cele ucrainene, exercită presiuni economice serioase asupra Transnistriei", a susţinut el.

Congresul deputaţilor de toate nivelurile din Republica Moldovenească Nistreană nerecunoscută a adoptat la 28 februarie un apel către Consiliul Federaţiei Ruse şi Duma de Stat pentru a lua măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunilor exercitate de conducerea moldovenească, "ţinând cont de faptul că peste 220.000 de cetăţeni ruşi locuiesc permanent în regiune şi de istoricul pozitiv unic al activităţilor de menţinere a păcii ale Rusiei în zona Nistrului, precum şi de statutul său [al Rusiei] de garant şi mediator în procesul de negociere".

Delegaţii Congresului au acuzat Moldova că "duce un război economic împotriva Transnistriei şi creează în mod intenţionat premisele unui deficit bugetar de mai multe milioane de euro".

Formatul de negociere 5+2, care a implicat Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), plus Uniunea Europeană şi Statele Unite în calitate de observatori, nu a funcţionat timp de peste cinci ani.

Ultima reuniune în acest format a avut loc la sfârşitul anului 2019 şi nu a produs niciun rezultat. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a pronunţat în favoarea reluării discuţiilor în formatul 5+2 în octombrie 2023, deşi a recunoscut că "situaţia geopolitică nu este propice pentru acest lucru". Imediat după aceea, preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a declarat că formatul 5+2 este inexistent şi nu poate fi reluat în contextul procesului de reglementare transnistreană.

Ucraina a declarat la mijlocul lui decembrie 2023 că nu va face parte din discuţiile în format 5+2 privind Transnistria din cauza prezenţei Rusiei.

Totuşi, la o întâlnire între negociatorii de la Chişinău şi Tiraspol la biroul Misiunii OSCE de la Tiraspol, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, au participat diplomaţi din toate părţile implicate în formatul 5+2.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe