Laurenţiu Baciu (LAPAR): România subvenţionează la ora actuală autoconsumul

Epoch Times România
28.02.2012

România subvenţionează la ora actuală autoconsumul, pentru că numai 40% din suprafaţă se lucrează în formă organizată şi intră în circuitul economic, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.

"Nu am înţeles niciodată de ce subvenţionăm pe cineva care nu dă nimic în schimb. Jumătate din suprafaţa României o bugetăm fără să se întoarcă un leu înapoi, pentru că doar 40-45% din suprafaţa României se lucrează în formă organizată şi numai producţiile acestea contribuie la buget. Restul sunt în acele gospodării familiale care, conform statisticilor, dau acele producţii bombă, iar ministrul Finanţelor este nemulţumit că nu încasează impozite din agricultură. Consider că producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă, ori intră foarte puţin, cu săculeţul şi căuşul. Restul este autoconsum. Noi subvenţionăm autoconsumul şi ne întrebăm de ce nu încasăm bani la buget. Cred că numai 40% intră în circuitul economic", a precizat Baciu.

Acesta a subliniat că agricultura ar trebui să aibă o strategie pentru fermele mari şi una pentru fermele mici, ambele forme urmând să fie sprijinite în funcţie de ceea ce pot oferi fiecare.

"Cred că într-o strategie pentru fermele mari, acestea ar trebui sprijinite pentru dezvoltare şi inovaţie, pentru mărirea capacităţii de dezvoltare, ca să poată sta la masa negocierilor cu ceilalţi exportatori. În strategia pentru cei mici, aceştia ar trebui încurajaţi să se asocieze, să facă grupuri de producători să-şi vând marfa şi o parte din valoare adăugată să le rămână lor. Ceea ce se întâmplă la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură n.r) sau la APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit n.r), cu subvenţii în fermele de subzistenţă, eu nu pot să înţeleg. Îi dau tatălui meu nişte bani de pomană pe lângă pensie şi pământ, din care nu se întoarce niciun leu înapoi şi îşi cumpără tenişi şi votcă. Dăm nişte bani de pomană, pe melci şi pe te miri ce, pe care îi cheltuim aiurea şi ne plângem că nu avem bani. Păi îi gestionăm prost", a precizat preşedintele LAPAR.

Politica Agricolă Comună 2014- 2020 şi strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti pe termen mediu şi lung se află printre subiectele analizate în cea de-a doua ediţie a "Romanian Agribusiness Conference", organizată marţi de Medien Conferences.

Evenimentul va aduce în discuţie şi teme legate de oportunităţile de dezvoltare a comerţului cu cereale, evoluţia preţurilor alimentelor în 2012, oportunităţile de finanţare a agriculturii, sursele de finanţare şi cofinanţare în sectorul agricol, dar şi măsurile pentru sprijinirea agricultorilor în contextul politicilor europene şi aspectele fiscale si legislative specifice agriculturii.

La conferinţă vor participa Raluca Daminescu - director al Direcţiei Metodologie, Monitorizare, Raportare şi Relaţii Instituţionale din cadrul APIA, Monika Puiu - director general NHR Agropartners, Martin Schuldt - director general Cargill Romania, Laurenţiu Baciu - preşedinte interimar LAPAR, Dragoş Frumosu - preşedinte Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor